h

Woordvoering Begroting 2015

11 november 2014

Woordvoering Begroting 2015

Zo, eindelijk.

Dordrecht is een mooie en bijzondere stad staat in de Inleiding. Is dat zo? We hebben een prachtige binnenstad, met een goed voorzieningenniveau (maar zonder openbare toiletten), en een mooie Biesbosch. Maar het moet allemaal nog hoger, mooier en grootster. Dat kost de stad (en dus alle burgers samen) tientallen miljoenen. Waarbij we bij het project Nieuwe Dordtse Biesbosch de vogels en insecten met meer respect en sympathie behandelen dan we mensen die daar wonen doen. Als het de stad (lees binnenstad) en ons buitengebied maar aantrekkelijker maakt. Voor wie aantrekkelijker maakt? Het gaat allemaal door terwijl we wel doorgaan met bezuinigen op zorgzaamheid die niet onder het fenomeen “de Drechtsteden” valt, en die niet door mantelzorg te organiseren valt.

Voorzitter, ik citeer “We hebben de ambitie om het Dordtse armoedebeleid, op basis van onze visies en doelen, verder te ontwikkelen en te verbeteren. Onze visie vloeit voort uit de ambities van de stad. Onze gemeente werkt aan een leefbare stad, waar bewoners en bezoekers zich veilig voelen en mensen samen leven op basis van gelijkwaardigheid, met gemeenschappelijke normen en waarden en met respect voor verschillen.”

Voor wie mocht denken dat ik hier citeer uit het verkiezingsprogramma 2014 van de Dordtse SP, dat is niet het geval. Deze regels komen recht uit het beleidsstuk ‘Armoedebeleid’ van de Sociale Dienst Dordrecht van 7 januari 2005.

In de begroting 2014 van de Drechtsteden vinden we één relevante zin: “Ten slotte zal het minimabeleid worden herzien door de mogelijkheid van categoriale regelingen in te perken.” In de Drechtstedenbegroting staat tenminste nog één zin, al is die niet positief. In de Dordtse begroting staat zelfs niet één woord over armoedebeleid.Wat is er in vredesnaam in Dordrecht gebeurd in de afgelopen tien jaar? We moeten bezuinigen, maar waar we het meest op bezuinigd hebben en nog verder gaan bezuinigen is empathie met onze medemens.  

Want je zult maar te arm zijn om van al het moois dat Dordrecht te bieden heeft te kunnen genieten. Zo een wethouder zei bij de opening van Kunstmin “Wat leuk dat jullie er zijn, ach ja, Kunstmin is er tenslotte voor iedereen”. Als dat nou toch eens waar was, dat zou mooi zijn. Want het aantal arme mensen stijgt maar voldoende banen en voorzieningen, zoals bijvoorbeeld betaalbare kinderopvang, zijn er niet.

Of je zult maar uit een brandhaard in Irak of Somalië hier neergepoot worden en een verblijfsstatus krijgen. Het aantal vluchtelingen stijgt sterk, dus ook het aantal statushouders dat binnen Dordrecht moet worden opgevangen. Maar de subsidie voor Vluchtelingenwerk dreigt voor een groot deel te verdwijnen, terwijl het specialistische werk dat voor de vluchteling nodig is alleen maar toeneemt.

De subsidie voor Bibelot blijft ongewijzigd, en het college wil investeren in een stripmuseum in de Berckepoort. Daarentegen voeren we de bezuinigingen die vanuit het Rijk worden voorgesteld één op één door ook als we dat niet persé hoeven te doen. We mogen het, dus we doen het. De kosten voor de medische keuring en leges voor de parkeerkaart voor gehandicapten verhogen we voor de aanvrager met meer dan 1000%. En dan laten we ze ook nog betalen voor hun parkeerkaartje. Dat zal ze leren die gehandicapten. En als we geld overhouden? Er liggen nog vele mooie projecten op de plank in ons eigen openluchtmuseum.

Bijvoorbeeld nog een parkeerterrein er bij in de binnenstad. Tijdelijk parkeerterrein. Kosten met sloopwerk mee ruim € 800.000,00. Wie wil dat? De nieuwe parkeergarage staat verre van vol, dus waarom? Als we geld overhouden stoppen we dat liever in één van de vele spaarpotten dan dat we met een deel er van iets goeds doen. En als één van die spaarpotten te vol raakt? Dan hevelen we geld over naar een andere pot, of bedenken we gewoon nog een project. Of anders weten ze binnen de Drechtsteden wel raad met onze centjes. Want wie zegt dat er verder geen lijken meer uit de kast zullen rollen na de GGD- en ICT-affaires? Ik hoor het volgende onweer al weer rommelen boven de Noordendijk.   

De begroting 2015 had naar ons idee gepast in een boekje niet dikker dan het bij deze begroting geleverde raadsvoorstel. Zelfs als er een lettergrootte zou zijn gekozen waarmee de summiere pagina’s met echte cijfers wel met het blote oog leesbaar zouden zijn geweest.

Voorzitter, door de hele begroting 2015 en het hele bijbehorende raadsvoorstel heen missen wij één ding het meest. Empathie met de armen en ontheemden binnen onze gemeente. Empathie met onze medemens.  Onze moties lever ik hierbij in.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier