h

Woordvoering Nieuwe Dordtse Biesbosch gemeenteraad 16-12-2014

16 december 2014

Woordvoering Nieuwe Dordtse Biesbosch gemeenteraad 16-12-2014

Woordvoering Nieuwe Dordtse Biesbosch gemeenteraad 16-12-2014

Voorzitter,

Het leek allemaal zo mooi twintig jaar geleden. Het Rijk, Het waterschap de Grote Waard en de gemeente Dordrecht sloegen de handen ineen, de gebiedscommissie Eiland van Dordrecht werd geboren en kreeg de opdracht 1200 hectare op het eiland te veranderen in 800 hectare natuurgebied in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en 400 hectare recreatief gebied, toen nog zogenaamd Groen in en om de Stad (GIOS) genaamd. Wel werd toen al in de Dordtse gemeenteraad gesteld dat er geen intensieve recreatie mocht komen in de buurt van de Kop van ’t Land, en dat er wel voor de boerenbedrijven in de Biesbospolder een goede verbinding moest komen met de Hoeksche Waard.

Er is sinds die tijd veel gepland, en weer gewijzigd. En die veranderingen hadden vrijwel altijd te maken met geld dat of de éne of de andere instantie niet meer had of niet meer overhad voor het project “de nieuwe Dordtse Biesbos”. De samenwerkingsovereenkomst bleek niet houdbaar, dus kwam er een wijzigings-overeenkomst in 2013. Waar staan we twintig jaar na aanvang nu echt?
 
Volgens de raadsinformatiebrief die we hier bespreken vlak voor “een grote stap in het realiseren van de beoogde natuur- en recreatieontwikkelingen op het eiland van Dordrecht.” Maar dat is natuurlijk niet echt waar. Recreatief gezien wordt het project ontkracht door de grote versobering aan fiets-, wandel en ruiterpaden in het geplande moeras. In de Sliedrechtse Biesbosch kun je alleen met een bootje komen; de Dordtse Biesbosch kun je straks alleen vanaf de rand bekijken. Of heeft de wethouder wellicht een oplossing voor deze recreatieve waardevermindering van het gebied? Een iets intensievere vorm van recreatie bij de Hevel kan volgens ons geen oplossing zijn. We zijn er geweest met een bus(je) vol raadsleden. Je wordt er opgegeten door de muggen. Dat worden straks ook de mensen die aan de zuidkant van de zeedijk wonen. Niks lekker buiten zitten in de zomer. Het uitzicht op mooie rietkragen en wetlands worden hun deel. Zwermen muggen ook. Ik verwijs niet naar malariamuggen, want die zijn ‘behapbaar’ heb ik begrepen, maar de oprukkende tijgermug is nog wel een puntje van zorg.  Je moet wat overhebben voor een afgezwakt project dat we eigenlijk niet eens kunnen betalen.

Volgens deze informatiebrief wordt een natuurverbinding tussen de Dordtse en Sliedrechtse Biesbosch gerealiseerd. Ook niet echt waar, want als je de kaart bekijkt loopt het zogenaamde “lint” aan natuurgebied, dat oorspronkelijk zelfs door zou lopen tot in midden Duitsland *, niet door tussen de Noorderdiepzone en de Kop van het Land en tussen de Kop van het Land en de Sliedrechtse Biesbosch. Dus hoe natuurverbinding? Waar zit die ecologische verbindingszone die zo gunstige rust- en leefgebieden voor migrerende planten en dieren creëert?
 

Overigens lijkt het wel alsof het onderste deel van pagina 3 nog stamt van voor de versoberingen die het al voor aanvang geconstateerde tekort van in wezen bijna € 2 miljoen dit tekort terugbrachten tot € 1,2 miljoen. Verder ga ik het niet over geld hebben. Er zijn onder ons raadsleden die dat veel beter kunnen, en bovendien is er aangaande de financiële paragraaf zoveel geheim dat ik bang zou zijn iets te noemen wat niet mag.
 
De stand van zaken en de voorstellen met betrekking tot het dagrecreatie- terrein en de Viersprong zijn nog niet betrokken in dit plan. Waarom niet gewacht met een beslissing over de gehele natuurexploitatie tot ook deze bekend zijn?

Wat mij brengt op mijn laatste punt. Ik zou nog uren door kunnen gaan over de Biesbosch, maar ik gun de anderen hun moment ook van harte en ons allen dat we vanavond voor middernacht het pand kunnen verlaten.
Mijn laatste punt voor nu. Dat zijn die steeds weerkerende “fatale beslisdata”, omdat het altijd belangrijk is om vóór deze of die datum aan te kunnen vangen. Vaak liggen die beslisdata zó dat er weinig tot geen tijd tot overdenking, bestudering of onderzoek van het onderwerp is. Het is nu 16 december 2014 en begin januari 2015 moet de aanbestedingsprocedure opgestart worden. Van een zo omvangrijk project, zowel materieel als financieel. Waarin weer het nodige gewijzigd is. Dat is kort, ons inziens te kort.
Als in een grijs verleden je te laat kwam op school zei, in ieder geval op mijn middelbare school de conrector waar je dan naar toegestuurd werd “dan moet je maar op tijd van huis gaan.” Aan openstaande bruggen of dichte spoorbomen waardoor je verplicht vertrekkende treinen na moest zwaaien, hadden ze bij mij op school in ieder geval geen boodschap.

Tot zover voor nu voorzitter, eventuele amendementen bewaren wij voor de tweede termijn. Dank u wel.  

* Groene Ruimte – Ecologische Hoofdstructuur (PZH)

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier