h

SP op de bres voor de vrijheid van meningsuiting!

10 september 2014

SP op de bres voor de vrijheid van meningsuiting!

Eén van de meest essentiële vrijheden in ons land, een voorwaarde voor democratie, is de vrijheid van meningsuiting. Die wordt dan ook beschermd door artikel 7 van de grondwet. Het gaat dan niet alleen om het uiten van een mening in de kroeg tegen vrienden, of in huis tegen familie. Het gaat er ook om dat je je mening op schrift mag zetten en mag verspreiden door pamfletten, brochures, kranten...

De vrijheid van meningsuiting is er voor iedereen. Voor politieke partijen als de SP, die protesteren tegen de afbraak van de zorg, even goed als voor groeperingen die verkondigen dat we ons moeten bekeren, omdat het einde der tijden nabij zou zijn. Uiteraard brengt dat met zich mee dat er ook wel eens meningen verkondigd worden waar je niet blij van wordt.

Sommigen vinden dat maar hinderlijk. Ze begrijpen niet dat de rechten en vrijheden die we hebben, waar hard voor gevochten is, gekoesterd en verdedigd moeten worden. Helaas behoort ook het bestuur van de gemeente Dordrecht tot diegenen die de vrijheid willen beknotten.

Op dit moment ligt er een voorstel voor de gemeenteraad om in de hele binnenstad, op drie kleine plekjes na, het verspreiden van drukwerken te verbieden. Op de dagen dat het echt druk is in de stad, de marktdagen, zou je zelfs alleen in een klein stukje van de Voorstraat nog maar pamfletten mogen verspreiden of brochures of kranten mogen verkopen.

De voorstanders van het verbieden zeggen dat mensen soms "hinder" ondervinden
van de aanbieders van pamfletten. Let wel, we hebben het hier niet over het aanprijzen van hamburgers, maar om acties voor een beter milieu, protesten tegen bezuinigingen. Of natuurlijk het verspreiden van religieuze ideeën.

Het beste antwoord hierop zijn de woorden van de Amerikaanse staatsman en uitvinder Benjamin Franklin: "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."  Oftewel: diegenen die een essentiële vrijheid zouden opgeven voor een beetje tijdelijke veiligheid, verdienen noch vrijheid, noch veiligheid.

Het concrete voorstel voor de algemene plaatselijke verordening van het  gemeentebestuur luidt: "Het is verboden om in het gebied van de binnenstad van Dordrecht - dat begrensd wordt door de Voorstraathaven, Steegoversloot, Spuihaven en Prinsenstraat - geschreven of gedrukte stukken, producten dan wel afbeeldingen onder publiek te verspreiden dan wel openlijk aan te bieden, aan te bevelen of bekend te maken."

Kortom als je maar aan iemand vertelt dat er een pamflet ergens over is, dan ben je al in overtreding.

Er wordt dan een uitzondering gemaakt voor drie plekjes, maar op marktdagen, juist als er mensen zijn die je aan wil spreken, vervallen er dan twee. En de enige plek waar je dan nog iets uit mag delen (of mag vertellen dat er een pamflet bestaat) is in het drukste deel en het nauwste punt van de Voorstraat, juist waar je nooit uit zou willen delen, omdat je daar echt in de weg staat!

En dat moet dan een verordening zijn om "hinder" te voorkomen!

Als SP hebben we in de commissie van de gemeenteraad uitgesproken dat we deze
inperkingen op de vrijheid niet willen. Daarin werden we breed gesteund: door Pvda, Groen Links, de VSP, D66 en de VVD. Alleen Beter voor Dordt en de christelijke partijen, CDA en CU/SGP steunen tot nu toe de inperking van de vrijheid. Zouden CDA en CU/SGP beseffen dat ook religieuze vrijheid hiermee aan banden wordt gelegd?

Wij hopen dat ook de drie partijen die nu nog de inperking van de vrijheid ondersteunen tot inkeer komen, en dat dit voorstel van tafel verdwijnt.

Ronald Portier
Fractievoorzitter SP Dordrecht.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier