h

Je suis Charlie ... demonstratie op De Dam

8 januari 2015

Je suis Charlie ... demonstratie op De Dam

In de hele wereld is met afschuw gereageerd op de laffe moord op 12 journalisten, cartoonisten en politieagenten in Parijs.

 

In heel Nederland, ook in Dordrecht, werden bijeenkomsten gehouden. Ter ondersteuning van de nabestaanden. Maar ook als teken dat we ons niet laten intimideren en op blijven komen voor de vrijheid.

Ik zelf was op de Dam in Amsterdam. Daar werd een inspirerende toespraak gehouden door columniste Nausicaa Marbe. Ook spraken de hoofdcommissaris van Politie, premier Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan.

Wat echt indruk maakte waren niet de politieke kopstukken die acte de présence gaven, maar was de massale aanwezigheid van gewone mensen die niet bereid zijn zich te laten intimideren door terroristen.

Ik sprak ook met twee jonge vrouwen met een moslimachtergrond die duidelijk wilden laten weten dat wat hun betreft deze aanslag niets met de islam te maken heeft.

Het gevaar van deze aanslagen is natuurlijk dat bepaalde politici die gebruiken om de tegenstellingen tussen inwoners van ons land van diverse achtergrond te vergroten. Terwijl vrijheid van meningsuiting en godsdienst van belang is voor iedereen. Of je nu tegen iedere vorm van godsdienst bent, of juist overtuigd religieus.

Een ander gevaar is dat de begrijpelijke angst voor terrorisme van mensen gebruikt gaat worden om wetten en maatregelen door te voeren die de vrijheid van alle burgers bedreigen, en met name van mensen die een wezenlijke verandering van het systeem willen. Rechts heeft het vaak over 'extremisten' die bestreden moeten worden, waarbij ze niet alleen gewelddadige terroristen bedoelen, maar ook iedereen die een einde wil aan een economisch systeem waarbij 1% van de bevolking in weelde baadt, 9% rijk is, 60% de eindjes net aan elkaar kan knopen en 40% steeds dieper in de put raakt.

Na aanslagen van de IRA in de zeventiger jaren voerde Groot-Brittannië draconische anti-terrorisme wetten in en kregen politie en paramilitaire eenheden vrij spel. Het gevolg was: geweld tegen vakbondsleden en links. Onschuldige mensen die op grond van niets beschuldigd werden en tientallen jaren in de gevangenis zaten.

De eerdere aanslagen van Al-Qaida werden door de heersende machten in de VS aangegrepen om over de hele wereld honderden mensen te ontvoeren, te laten martelen, en gevangen te zetten. Velen in Guantanamo, maar ook in gevangenissen verspreid over dictaturen in de gehele wereld.

Een onlangs gepubliceerd rapport toonde aan dat gevangen gemarteld werden met maar één doel: ze moesten zeggen dat Irak achter de aanslagen op de Twin Towers zat. Ook al wisten zowel Bush als de ondervragers zelf dat dat niet waar was, maar een inval in Irak moest en zou gerechtvaardigd worden.

Ironisch genoeg was het juist de Amerikaanse inval in Irak die het land totaal destabiliseerde. En daarmee de basis legde voor de huidige macht van de terroristische pseudo-staat IS.

Islamitische terroristen van eerst al-Nusra en later IS werden aanvankelijk mede gefinancierd, bewapend en van mankracht voorzien door o.a. Saoedi-Arabië. Daar werd hier weinig ruchtbaarheid aangegeven want de Saoedi's zijn een "bondgenoot" van het westen. Althans van de oliebaronnen en hun politieke vertegenwoordigers.

zie ook: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-is-bigg...

Ondertussen hebben we als politiek de taak om ook actie te ondernemen tegen het terroristische gevaar. Nagedacht moet worden wat we willen met de vele Europeanen die naar Syrië zijn gegaan om zich bij IS aan te sluiten, maar die ook weer terugkomen.

Als SP zijn we voor vrijheid van godsdienst en voor scheiding van kerk en staat. We willen ook geen invloed van staten die vijandig staan tegenover onze democratische normen en waarden, zoals het huidige regiem in Turkije of zoals Saoedi-Arabië. Maar deze staten gebruiken hun geld om invloed te kopen in religieuze organisaties, moskeeën, scholen. Deze geldstromen zouden met onmiddellijke ingang moeten worden gestopt.

Dus samenvattend:

  • Vierkant onze democratische vrijheden verdedigen!
  • Geen verdeel - en heers politiek!
  • Geen afbraak van rechten en vrijheden van mensen onder het mom van bestrijding van terreur!
  • Wel maatregelen nemen tegen groeperingen en staten die onze vrijheid bedreigen!

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier