h

Woordvoering koningsdagverordening

9 april 2015

Woordvoering koningsdagverordening

Geachte voorzitter,

 

Voor de SP was het niet nodig geweest dat ten koste van heel veel geld de verjaardag van de koning in onze stad gevierd wordt. Het lijkt ook niet logisch dat een familie die miljarden bezit voor die verjaardag een steeds armere stad op kosten jaagt. Het zou eerder logisch zijn geweest om huur te vragen voor alle faciliteiten die ter beschikking worden gesteld.

 

Dat gezegd zijnde begrijpen wij de positie van onze burgemeester die dient te zorgen voor een goed verloop van de dag, die dan hopelijk toch een feest wordt voor degenen die dat op prijs stellen, waarbij hij ook verantwoordelijk is voor de veiligheid van het staatshoofd en zijn familie.

 

In deze voorgelegde verordening zie ik dat de burgemeester erg zijn best heeft gedaan om de veiligheid van de oranjes optimaal te garanderen. Ik begrijp dat hij geen wrok meer koestert voor de moord in 1672 op één van zijn voorgangers, Cornelis de Witt in 1672. De beul die verantwoordelijk was voor de martelingen vroeg op zijn sterfbed vergiffenis voor wat hij had gedaan. De oranjes, die de moord op de gebroeders de Witt zorgvuldig hadden gepland, zijn hier nooit aan toegekomen. Zou het niet mooi zijn als Willem-Alexander dit bij het standbeeld van de gebroeders alsnog zou doen?

 

Wat betreft de inhoud van de koningsdagverordening kan ik kort zijn. Wij zijn blij met de uitleg en toezegging van de burgemeester dat mensen via kleding of bordjes best hun mening mogen geven over het koningshuis. Dat grotere demonstraties voor deze dag verwezen worden naar een plek buiten het feestterrein, te weten het Weizichtpark, kunnen we billijken.

 

Normaal zijn we geen voorstander van preventief fouilleren, maar bij deze gelegenheid begrijpen we waarom de politie over dit instrument wil beschikken.

 

Onnodig vinden wij de beperking van artikel 4.c, die het verspreiden van drukwerken aan banden legt binnen ring 4. Binnen ring 2 hadden we ons dat voor kunnen stellen. Het is voor ons niet een zodanig groot issue dat we een amendement in zullen dienen of het voorstel af zullen stemmen. Wij raden republikeinse pamflet uitdelers aan dat te doen bij de randen van de ring, bijvoorbeeld bij het station.

 

Geachte voorzitter, ook al zijn we als SP geen voorstander van een erfelijk staatshoofd, noch blij met de last die dit feest op onze stad legt, vanwege de bovengenoemde redenen zullen wij niet tegen het bekrachtigen van de verordening stemmen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier