h

Woordvoering fractie 2e termijn

2 juli 2015

Woordvoering fractie 2e termijn

Meneer de voorzitter. Er is het nodige gezegd over de totstandkoming van Agenda voor de Stad en de kadernota. Als SP hadden we bij aanvang van de discussie al de kritiek dat hele beleidsterreinen buiten de discussie werden verklaard. Daarom stemden wij toen ook al niet in met het proces rond Agenda voor de Stad.

 

Inmiddels is gebleken dat er ook op de terreinen die wel benoemd werden geen keuzes zijn voorgelegd aan de bevolking, noch nu aan de raad. Een kerntakendiscussie is er nooit gekomen, we  worden geconfronteerd met een bezuinigingsprogramma.

Ook in een tijd van bezuinigingen - deels opgelegd door de regering, - deels het resultaat van geld over de balk gooien door het huidige en vorige gemeentebesturen - is het wel degelijk mogelijk keuzes te maken.

Een voorbeeld van de mogelijkheid om keuzes te maken komt naar voren in ons amendement 13 over heffingen en de ozb. Waar in de kadernota - ten onrechte - gezegd wordt dat rioolheffing en afvalstoffenheffing kostendekkend moeten zijn, terwijl dit alleen een maximum is. We mogen ook kiezen voor meer ozb, en lagere heffingen. Dat pakt zeer goed uit, met name voor de laagbetaalden vlak boven het minimum, die niet in aanmerking komen voor kwijtschelding.

In amendement 13 willen we nog niet dat het bestuur zich nu al vast legt op exacte percentages en tarieven. Uiteraard moeten we wel een totale opbrengst vaststellen, maar we verzoeken het college voor de begroting een voorstel voor tarieven en heffingen vast te stellen dat eerlijker is en beter tegemoet komt aan de draagkracht van verschillende groepen in onze maatschappij.

Uiteraard zullen we onze bijdrage leveren aan deze discussie, zoals we reeds gedaan hebben met een uitwerking van het Nijmeegse model voor onze gemeente.

Er zijn nog diverse andere moties rond afvalstoffenheffing. Wij delen het gevoelen dat het nu wel heel oneerlijk is om alle huishoudens hetzelfde te vragen, of er nu één of zes gezinsleden zijn. Maar wij hebben liever een verlaging van de kosten voor eenspersoonshuishoudens, dan een lastenverzwaring voor anderen. Het mooie is dat onze voorstellen om lasten naar de ozb te verschuiven daarvoor de ruimte bieden.

Dan de kwestie van de subsidies. "Te makkelijk om geld" te krijgen werd gesteld vanuit de coalitie (zie AD 8 juni 2015). Laten we even stil staan bij deze uitspraak. Overal in onze stad zetten vrijwilligers zich in voor onze stad. Vrijwilligers bij scouting. In wijken. In speeltuinen. Bij culturele verenigingen, toneelgroepen. Belangeloos wordt door al deze mensen hun tijd en werkkracht besteed voor het algemeen belang. En vaak ook eigen geld. Toch worden al deze mensen weggezet als groepen die "gratis geld" ophalen. Al hun inspanningen van jaren dreigen met een enkele brief van de kaart geveegd te worden.

Voor enkele groepen - we weten nog niet welke - belooft de coalitie nu een beetje respijt. Te betalen vanuit de mei circulaire. Ondertussen wordt er nog steeds, met nauwelijks overleg, een half miljoen bezuinigd. En de rest van de verenigingen, clubs, en organisaties, moet maar afwachten hoe het volgend jaar gaat. Want zij zitten nu in de hoek van sluitstuk van de begroting. Een beetje lucht als het meevalt met een circulaire in mei, afknijpen als het tegen valt.

Hieronder volgt een stuk dat vanwege de tijd niet is uitgesproken.

[Start niet uitgesproken deel] Wie kritiek levert op de bezuinigingen, krijgt te horen: waar moet het geld vandaan komen? Als SP hebben we steeds kritiek geleverd op grote projecten. Op de sloop van Doelensteijn, op de villasubsidie aan het Papeterspad. We hebben twijfels over omvang en kosten van de brug op Stadswerven. Moet ik het moeras in DNB nog noemen?

Wij zien niet tegen iedere bezuiniging. Niet alle subsidies zijn heilig. En ook niet alle extra opbrengsten. Het is niet meer dan logisch om betaald parkeren op zondag in te voeren. Dat mag van ons ook de hele dag, niet alleen van 12:00 tot 17:00. Dat is in strijd met het parkeren op straat duurder maken dan in garages.

Betaald parkeren invoeren bij de P&R voorzieningen zijn wij ook niet persé tegen. Maar dan wel in combinatie met hetzij een OV dagkaart voor meerdere personen. Of in combinatie met een OV fiets, of andere methode van laagdrempelige fietsverhuur.

Wie roepen onze collega's op om een richting in te gaan met een eerlijker verdeling van lasten en zonder afbraak van de culturele sector en zonder opzij zetten van de verenigingen en vrijwilligers zoals die nu dreigt. [einde niet uitgesproken deel.]

Als laatste wil ik een oproep doen voor steun aan de armste groep in onze stad, degenen die afhankelijk zijn van de voedselbank. De gemeente heeft de wettelijke taak te zorgen voor de gezondheid van haar inwoners. De wethouder heeft zelf gisteren geconstateerd dat in de pakketten van de voedselbank het ontbreekt aan verse groenten en vlees of vleesvervangers. Steun daarom onze motie om een budget te geven aan de voedselbanken om deze zaken gewoon in te kopen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier