h

Open brief aan gemeenteraad over meevallers van de Sociale Dienst

10 december 2012

Open brief aan gemeenteraad over meevallers van de Sociale Dienst

De gemeente Dordrecht heeft een meevaller gehad van 7,2 miljoen op de uitgaven van de Sociale Dienst. In plaats van dit geld ten goede te laten komen van de mensen voor wie het eigenlijk bedoeld was, wil het bestuur het in de grote pot stoppen, de algemen reserves. Om die reden hebben we als SP afdeling een open brief aam de gemeenteraad gestuurd waarin we voorstellen dit anders te doen. Hieronder onze brief:

Beste gemeenteraad,

Morgen, dinsdag 11 december, staat bovenvermeld voorstel op de agenda van de Agendacommissie met het advies om het voorstel te bespreken in de raadsvergadering van 18 december a.s.
De SP Dordrecht verzoekt u bij de bespreking op 18 december deze brief erbij te betrekken.

Waar gaat het raadsvoorstel over?
U wordt, nu 2012 op enkele dagen na voorbij is, gevraagd kennis te nemen van een meevaller van 
€ 9.3 miljoen en dit bedrag toe te voegen aan de algemene reserve ter versterking van het weerstandsvermogen.

De meevaller is opgebouwd uit verschillende mee- en tegenvallers met als belangrijkste netto meevaller € 7.2 miljoen minder kosten van de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). Kijkend naar de samenstelling van dit bedrag blijkt er € 0.2 miljoen meer uitgegeven te zijn aan apparaatskosten en wordt € 7.4 miljoen overgehouden op de aanvullend ontvangen uitkering, het minimabeleid, de WMO, de Drechthopper en het kwijtscheldingsbeleid.

Wat staat de doelgroep van de SDD te wachten?
De plannen van het Kabinet Rutte II leiden ertoe dat het aantal cliënten van de SDD zeker niet zal afnemen, dat de armoede zal toenemen en dat er op allerlei terreinen taken naar de gemeenten toekomen, waarbij het bijbehorende budget ontoelaatbaar wordt gekort. Denk wat het laatste betreft alleen maar aan de aangekondigde veranderingen in de huishoudelijke verzorging, begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging. Kortom de gemeenten staan voor een zware taak en de gevolgen voor degenen die van de regelingen afhankelijk zullen groot zijn.

Iedere gemeente moet daarvoor zelf een oplossing zoeken, ook Dordrecht. Een eerste stap hiertoe kan zijn gelden die bestemd zijn voor mensen die het moeilijk hebben ook voor deze mensen in te zetten. Daarom verzoekt de SP Dordrecht u bij de bespreking van raadsvoorstel 961328 het volgende te betrekken.


Voorstel SP Dordrecht meevallers SDD
Gelden die de gemeente (via een bedrag op de begroting) en het rijk (al dan niet geoormerkt) beschikbaar stellen voor inwoners die een beroep doen op de SDD, zoals degenen die een uitkering hebben, die van een minimaregeling gebruik maken, die een beroep moeten doen op de WMO, etc. zullen beschikbaar moeten komen aan deze groep.

Deze gelden zijn nooit bedoeld geweest om toekomstige tekorten die ontstaat op lokale en regionale grondtransacties en grote projecten af te dekken of om nieuwe, voor vele inwoners die het krap hebben niet interessante, zaken op te starten. Kortom deze gelden horen niet als versterking van het weerstandsvermogen aan de algemene reserve te worden toegevoegd.

Nee, deze gelden zullen als er in 2012 geen beleid was, dan wel dat er onvoldoende invulling aan is gegeven, voor de toekomst beschikbaar moeten blijven om de doelgroep, waarvoor de gelden zijn bestemd, ervan te kunnen laten profiteren. Daarom doet de SP Dordrecht een beroep op alle raadsfracties voorstel 961328 niet ongewijzigd vast te stellen, maar € 7.4 miljoen te storten in een bestemmingsreserve. Deze reserve kan in volgende jaren worden gebruikt voor de huidige doelgroep, die de gelden nu niet heeft ontvangen. Ook kan de reserve worden ingezet om de toekomstige gevolgen van het regeringsbeleid voor de doelgroep (deels) op te vangen. Hierdoor kunnen bestaande voorzieningen in Dordrecht (zo lang mogelijk) worden gehandhaafd, dan wel worden verbeterd. 

Armoedebeleid
De afgelopen maanden heeft de SP met succes actie gevoerd voor de armoede onder de kinderen. Deze actie is vorige week dinsdag afgesloten met de overhandiging door SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van duizenden kinderschoenen aan Minister Asscher. De minister erkende hierbij dat armoede in Nederland een probleem is en dat de noodzaak bestaat om de armoede onder kinderen in Nederland te verkleinen.

Ook in Dordrecht heeft de SP actief aan de actie deelgenomen. Zo zijn voor aanvang van de Dordtse Kamers op 27 november in aanwezigheid van Sadet Karabulut ook aan wethouder Van de Burgt een paar kinderschoenen overhandigd. Voor Dordrecht gaat het om 2600 kinderen die in een gezin leven met een inkomen van 110% onder de bijstandsnorm. De wethouder heeft hierbij zijn steun toegezegd aan de landelijke SP-actie door namens Dordrecht de bezorgdheid in een brief aan het Kabinet uit te spreken. 

De SP Dordrecht vraagt u, nu er maar liefst € 7.4 miljoen in 2012 niet wordt besteed aan regelingen voor de minima, een concrete maatregel te nemen voor de 2600 Dordtse kinderen waarvan de ouders van een minimaal inkomen moeten rondkomen. Keer via de ouders van deze kinderen bij voorkeur nog vóór 1 januari 2013 een bedrag van € 100 bruto uit, zodat ook deze kinderen dit jaar iets in hun schoen vinden.

Met vriendelijke groet,

……………. (SP Dordrecht)


Bijlage: amendement om de voorstellen van de SP te verwerken in raadsvoorstel 961328.

Amendement raadsvoorstel 961328: majeure ontwikkelingen na bestuursrapportage.

De gemeenteraad van Dordrecht, in vergadering bijeen op 18 december 2012 ter bespreking van het raadsvoorstel over majeure ontwikkelingen na de bestuursrapportage (961328);

gelezen de brief van de SP Dordrecht van 10 december 2012, waarin is aangegeven dat in 2012 € 7.4 aan middelen bestemd voor door de SDD uit te voeren regelingen niet zijn besteed, waarbij zij verzoeken deze gelden niet toe te voegen aan de algemene reserve, maar de middelen beschikbaar te houden voor de doelgroep;

dat in deze brief tevens aandacht wordt gevraagd voor de 2600 Dordtse kinderen waarvan de ouders moeten rondkomen van een bedrag lager dan 110% van de bijstandsnorm en waar van wordt gevraagd deze kinderen bij voorkeur nog vóór 1 januari 2013 een tegemoetkoming te geven;

stelt voor het conceptbesluit bij voorstel 961328 te wijzigen in:

1.    de genoemde majeure ontwikkelingen te verwerken in de begroting 2012 door:

a. een bestemmingsreserve van € 7.377.000 te vormen voor de doelgroep van de SDD die de gelden nu niet heeft ontvangen, waarbij de reserve ook ingezet kan worden om de toekomstige gevolgen van het regeringsbeleid voor de doelgroep (deels) op te vangen, waardoor bestaande voorzieningen in Dordrecht (zo lang mogelijk) worden gehandhaafd dan wel worden verbeterd;

b. het resterende bedrag van € 1.935.805 aan de algemene reserve toe te voegen;

c. aan de 2600 kinderen, waarvan de ouders moeten rondkomen van een inkomen lager dan 110% van de bijstandsnorm een bruto bedrag van € 100 uit te keren (bij voorkeur nog vóór 1 januari 2013, dan wel zo snel mogelijk daarna) en hiervoor € 260.000 beschikbaar te stellen uit de onder a. genoemde reserve;

2.    de hiervoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen en de begroting dienovereenkomstig te wijzigen.

Reactie toevoegen

U bent hier