h

Winkeltijden op Zondag

26 september 2014

Winkeltijden op Zondag

Tijdens de middagraad van 23 september bleek er in de raad een ruime meerderheid te zijn voor de verruiming van de winkeltijden. En wel op Zondag

Toch ontstond er op de valreep nog een discussie.

Langdurig proces

De afgelopen drie jaar bleef de kern van het debat maar steeds draaien om de belangen van de horeca en het groot winkelbedrijf die de kleine ondernemers in dit proces zouden meezuigen. Er werd steeds gewezen op het voordeel voor het noodlijdende Midden en Kleinbedrijf. Dit heeft last van weinig kooplust bij de burger door de crises. De extra mogelijkheid om op Zondag open te zijn zou dan welkom zijn.

Het is jammer dat het debat niet in een vroeger stadium breder is gemaakt. Uiteindelijk is er geen ruimte over gebleven voor een ruimere zienswijze op mogelijk meer varianten dan nu is onderzocht. 

Inspraak achteraf?

Door vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in te zetten op de verruiming van de winkeltijden in een tweetal varianten, waren de voorstanders nu van mening dat de Dordtse burgers al in het stemhokje ruimhartig voor de invoering van de koopzondag hadden gekozen.

Het werd daarom als lastig en onnodig ervaren door de 'voorstanders' dat uiteindelijk de gewone burger zich op het allerlaatste moment nog eens een keer zijn overwegingen en zienswijze mocht uitspreken in het bijzijn van de commissieleden.  'Want wat was daar nu nog het nut van als de uitkomst van de stemming in de gemeenteraad vooraf toch duidelijk is', was het argument!

De uitkomst

De SP is op maatschappelijke gronden geen voorstander van meer Koopzondagen en heeft zich samen met CDA, CU/SGP uitgesproken tegen deze wijze van besluitvorming door tegen te stemmen!

De overige gemeenteraadsleden stemden voor!
Hiermee is de aanpassing van de winkeltijden aangenomen.

Vrijheid van winkelopening!

De nieuwe winkelopeningstijden op zondag voor het Centrum en de buitenwijken, laat nu aan de winkelhouder zelf de ruimte om te beslissen wel/niet open te gaan.

 

Reactie toevoegen

U bent hier