h

Reclamebelasting hoezo?

10 december 2014

Reclamebelasting hoezo?

vraagt de Dordtse gemeenteraadsfractie van de SP zich hardop af.  Het onhandige voorstel om even snel reclamebelasting in te voeren voor een op te richten ondernemersfonds wijst de fractie af.

Leegstand

Op dit moment is er veel leegstand in de Binnenstad. Omdat bedrijven moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Dan lijkt het ons op dit moment niet het meest geëigende ogenblik om in de binnenstad een extra belasting in te voeren waarbij winkeleigenaren in een deel van de binnenstad met een bedrijfje belasting moeten betalen en eigenaren die de boel leeg laten staan niet!

Voorstanders

De voorstanders van deze eenzijdige manier om met behulp van de gemeente geld op te halen voor een ondernemersfonds willen het liefst per 1 januari 2015 aan de slag. Dat zou noodzakelijk zijn nu de gemeente de subsidies stopzet uit bezuinigings overwegingen. Wel stelt de gemeente het fonds nog eenmalig 65.000 euro in het vooruitzicht als het plan doorgaat. Reden voor hen om alles uit de kast te halen. Toch heeft het hele plan nog een flinke schoonheidsfout!

Alternatieven

'Als SP zijn we natuurlijk voor het bevorderen van solidariteit onder de ondernemers en dat nemen we graag over uit het plan. Door de huidige tijdgeest is veel samenhang verdwenen en het is nu ieder voor zich. Daar hebben de voorstanders een punt.

Maar we vragen ons daarbij nu wel af of wel alle mogelijkheden goed zijn onderzocht. Om op een rechtvaardige en evenredige manier van iedereen die in de binnenstad zaken doet een bijdrage te vragen voor promotie! Wij vinden van niet!

Terecht dat er nu weinig tot geen draagvlak is te vinden onder de ondernemers want het plan dat nu op tafel ligt valt nu nog steeds niet goed uit te leggen', merkt  Ronald Portier op.

'Voor het bestrijden van leegstand zou het een goed idee zijn om een leegstandsheffing in te voeren. De nu voorgestelde belasting pakt wel heel onrechtvaardig uit voor de vele kleine winkels die met een geringe omzet (in geld uitgedrukt) vaak een grote bijdrage leveren aan een levendige binnenstad.

Nog beter zou zijn om naast de leegstandheffing een beter en zorgvuldiger sturingsmechanisme te bepleiten gebaseerd op benutte bedrijfs/winkelruimte en omzet. Een betere manier dan nu de eenzijdige reclamebelasting. Wat dat betreft zijn lang niet alle mogelijkheden onderzocht'

Geduld

'Als SP vinden we het ronduit jammer dat niet iedereen inziet dat samenwerking van alle belanghebbenden in de binnenstad op het gebied van stadspromotie het eerste doel zou moeten zijn om gefundeerd naar een oplossing te zoeken voor de problemen van de binnenstad. 

Een ondernemersfonds kan daarin uiteindelijk best passen als daaraan goede voorwaarden worden verbonden.

Dan heb je vanzelf het draagvlak dat betere kansen verdient voor de binnenstad. Iets wat iedere ondernemer zal zien zitten, een kwestie dus van goed onderhandelen en, van geduld!'

 

Reactie toevoegen

U bent hier