h

Aftrap actie Huur te Duur

19 februari 2015

Aftrap actie Huur te Duur

Foto: Jan Brongers / SP Dordrecht

Tijdens de boeiende avond op 18 februari jongstleden werd de geschiedenis van de 'volkshuisvesting'  door de gastspreker Vincent Mulder beknopt uit de doeken gedaan.

"Waren het eerst de 'kooplieden' die woningen verhuurden...... begin van de vorige eeuw leefden zoveel mensen in krotwoningen dat uiteindelijk de overheid ging ingrijpen. Men ging aan volkshuisvesting doen. Waarbij Gemeenten uiteindelijk de regie kregen over waar en hoeveel;"  hield Vincent Mulder de toehoorders voor. Het slopen en vervangen heeft in de Dordtse binnenstad, tot wel in de jaren 90 van de vorige eeuw geduurd. Tot alle krotwoningen uiteindelijk verdwenen waren.

Nood 

"Inmiddels weten we hoe het zo uit de hand kon lopen met de volkshuisvesting. Ook hier heeft het 'marktdenken' flink toegeslagen. Huurders betalen marktconforme prijzen. En inmiddels de rekening voor het falend beleid van de woningcooperatiemanagers en de bezuinigingsdrift van de overheid;" aldus Vincent Mulder. 

Foto: Alfred Meijer / SP Dordrecht

Ook in Dordrecht trekt de scheefgroei met de huren een wissel op de bestedingsruimte van gezinnen, ouderen, studenten en alleenstaanden.

"Toch is het niet hopeloos. Het is al eens eerder gelukt! Teken massaal verzet aan tegen de huurverhoging en ga met de Coöperaties aan tafel zitten. Voor overleg kunnen ze niet weg lopen. Ga niet opzij en blijf de komende jaren net zolang actief onderhandelen! Tot dit uitknijpen van tafel is!" gaf Vincent tot besluit de toehoorders mee.

Foto: SP / SP Amersfoort

Aftrap actie

Op 25 februari beginnen we in Wielwijk met de oproep aan de wijkbewoners om op 5 maart naar het wijkcentrum 'De Admiraal' te komen, om een ´Huur/te/Duur´ comité te vormen voor Wielwijk. Daarna zijn andere wijken aan de beurt.

Meer nodig

"Vergeet ook de ondernemers in de binnenstad en de ouderen in de 'tehuizen' nieuwe stijl niet."  Is de mening van enkele aanwezigen.

"In het winkelgebied staan inmiddels, vanwege de dure huur en de 'leegstandsaftrek' voor vastgoedeigenaren, wel meer dan twintig panden leeg. Het lijkt wel een oorlogsgebied!" was een opmerking die door allen gedeeld werd.

"En wat kun je nog met een AOWtje als je huur hier in de binnenstad al 700 euro is en je ook nog servicekosten, stadverarming, eigen bijdrage en etcetera moet betalen? Moet het dan nog meer stijgen...... ouderen zijn tegenwoordig bang en angstig voor de toekomst. Slapeloze nachten hebben ze. Het is allemaal veel te duur en het einde is nog niet in zicht" merkte tenslotte vakbondsman Teun op.

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier