h

SP pleit voor Zuid-Hollands verenfonds

25 februari 2015

SP pleit voor Zuid-Hollands verenfonds

Foto: Lies van Aelst / SP Zuid-Holland

Zuid-Holland telt maar liefst 62 veerdiensten, die vooral in het zuidelijk deel van de provincie onmisbaar zijn voor de mobiliteit en bereikbaarheid. Via een speciaal verenfonds wil de SP in Zuid-Holland hun voortbestaan garanderen. Velen verkeren in financieel zwaar weer.

Onder meer doordat de economie na jaren van krimp nog steeds nauwelijks groeit, hebben veel veerdiensten grote moeite om het hoofd boven water te houden. Via een permanent revolverend verenfonds wil de SP de beschikbaarheid van de veren garanderen.

Een permanent revolverend verenfonds houdt in dat de provincie samen met andere partners zorgt voor een fonds waaruit veerbedrijven kunnen lenen voor onderhoud en nieuwbouw van schepen, maar dat die leningen uiteindelijk wel moeten worden terugbetaald.

Nul op het rekest
SP-Statenlid Lies van Aelst: ‘De veren zijn onmisbaar voor de mobiliteit van heel veel scholieren en forenzen. Veel veren redden het echter niet om zelf nieuwbouw en onderhoud te financieren. Banken geven vaak nul op rekest bij de aanvragen, waardoor de veren in de kou blijven staan’.

Dordrecht
Daarbij komt nog eens de bezuinigingsdiscussie die in veel Gemeenten langs de rivieren plaatsvindt, 'of er niet nog wat meer geknepen kan worden op de subsidie voor de veerdiensten. Zo'n veerdienst is tegenwoordig niet echt sexy en populair bij de lokale politiek.'In Dordrecht wilde men bijvoorbeeld graag inzetten op een fietsveer in plaats van volwaardige pont. 'Dan heb je direct een probleem voor veel forenzen uit het nabijgelegen Werkendam en met de landbouwvoertuigen.' merkt SP raadslid Alfred Meijer uit Dordrecht nog op.  "Dat wordt dan flink omrijden. De landbouwvoertuigen kunnen dan niet meer op eigen kracht van Brabant naar Zuid-Holland omdat het gebruik maken van de verkeersbruggen A27/A16 voor hen domweg verboden is. En dan vergeten we bijna de rol van de veerpont bij mogelijk ernstige calamiteiten in de Regio bij het overzetten van zwaar materieel. Om deze drie redenen is de veerdienst in onze regio van meer dan economisch belang. Het 'verenfonds' is dus een belangrijke en noodzakelijk initiatief van de SP om veerdienstrederijen te helpen hun vloot te moderniseren"

Slaagkans
In overleg met het Landelijk Verenplatform is berekend dat het verenfonds ongeveer 12 miljoen euro groot zou moeten zijn. Samen met deze en andere organisaties en mede-overheden komt de SP de komende periode met concrete voorstellen voor het instellen en vullen van dit fonds.

Reactie toevoegen

U bent hier