h
Inleiding

Zorg

De rijksoverheid legt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het sociaal maatschappelijk beleid de komende jaren neer op gemeentelijk niveau. 
 
De SP Dordrecht vindt dat recht op zorg voor iedereen behouden moet blijven. Daarom is het nodig dat de gemeente zelf hiervoor haar verantwoordelijkheid neemt.
 
Naast het opstellen van een reële begroting, het oormerken van geld voor de WMO en de Jeugdzorg dat van de Rijksoverheid komt, zal de gemeentezelf geld moeten reserveren om tekorten in de zorg op te kunnen vangen. 
 
  • De SP is tegen marktwerking in de zorg. Voor SP Dordrecht staat voorop: de kwaliteit van de zorg, fatsoenlijke beloning van het personeel op de werkvloer en het beheersen van de managementkosten. Een lokale Zorgcoöperatie waaraan alle marktpartijen zich verbinden zou een manier kunnen zijn om dit te realiseren. 
  • De SP vindt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers en waakt er dus voor dat zij niet worden ingezet om “recht op zorg” te laten krimpen.
  • De SP is voor verdere invoering en uitbreiding van ‘sociale wijkteams’ met een continuïteit van zorg op maat waardoor mensen zo lang mogelijk in hun eigen woning of buurt kunnen blijven wonen. Jeugdteams moeten een samenwerkend onderdeel worden van de ‘sociale wijkteams’ met ‘zorg op maat’ zo dicht mogelijk in buurt. 
    Wijkteams kunnen worden aangevuld met bijvoorbeeld initiatieven van; de voedselbank, de kledingbank, het LETS project en de Stichting Minima.
  • De SP neemt het op voor:
    - mensen met een handicap.
    - ongeletterden en eenzame ouderen die
      onvoldoende in staat zijn 
    voor zich zelf op te
      komen.

    - dak- en thuislozen.
    - een betere kans op terugkeer in de maatschappij
      voor ex-gedetineerden.
  • De SP vindt dat de gemeente te allen tijde dient op te komen voor de rechten van vluchtelingen en ongedocumenteerden. Daarbij hoort het vrijmaken van middelen voor een menswaardig bestaan en 
    deelname aan de maatschappij. 
  • Gemeenten mogen van het Rijk geen noodopvang bieden. Dit leidt vaak tot inhumane situaties en vormen van overlast dan dat vluchtelingen terugkeren. Vluchtelingen worden hierdoor meer vatbaar voor uitbuiting en criminaliteit waar de samenleving onder lijdt.
  • Ook wanneer illegaliteit strafbaar wordt gesteld moet de gemeente haar eigen prioriteiten stellen wat betreft de inzet van politie.

 

U bent hier