h

Brief aan gemeenteraad over dienstenrichtlijn

22 februari 2005

Brief aan gemeenteraad over dienstenrichtlijn

Aan de gemeenteraad van Dordrecht

Geachte leden van de gemeenteraad,

Het zal misschien niet vaak voorkomen dat u in uw raad debatteert over Europa. Maar soms is het nodig, zeker als Europese regels rechtstreeks úw bevoegdheden dreigen aan te tasten.

En dat is nu het geval. Voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein heeft in begin 2004 een voorstel gedaan voor een richtlijn die het dienstenverkeer in Europa moet liberaliseren. Inmiddels is daarover gedebatteerd in de Tweede Kamer, in de Europese Raad en in diverse commissies van het Europese Parlement. De kritiek op de richtlijn begint nu aan alle kanten los te komen en duidelijke vormen aan te nemen.

De Dienstenrichtlijn is een uitgebreid en complex stuk. De kern echter, die ook van grote invloed gaat zijn op de autonomie van gemeentelijke overheden, is het zogenaamde ´oorsprongslandbeginsel´ en de ´vestigingsvrijheid´. Dienstverleners uit elke Europese lidstaat mogen dan in uw gemeente hun diensten aanbieden zónder gebonden te zijn aan Nederlandse wet- en regelgeving. Aan buitenlandse dienstverleners mogen géén vergunningseisen gesteld worden en geen Nederlandse autoriteit mag toezien op het gedrag van de dienstverlener of de kwaliteit en inhoud van de aangeboden diensten. De richtlijn kent een aantal uitzonderingen, maar de formulering daarvan is zo algemeen dat slechts weinig diensten echt zijn uitgesloten van deze beginselen.

Daarnaast garandeert de dienstenrichtlijn volkomen vestigingsvrijheid voor alle Europese dienstverleners. U mag als gemeente géén voorwaarden meer stellen, geen regels meer handhaven of u op wat voor manier dan ook uitlaten over de inhoud of kwaliteit van de dienstverlening of bedrijfsvoering. Vergunningenstelsels worden in belangrijke mate buiten werking gesteld en elke controle op de dienstverlening wordt de gemeente ontnomen.

Voor uw gemeente kan dat betekenen dat buitenlandse dienstverleners met zeer concurrerende prijzen gaan meedingen naar opdrachten die aanbesteedt moeten worden. Die opdracht eenmaal verworven, kan uw gemeente geen voorwaarden meer stellen, vergunningen verlangen of controle uitoefenen op de dienstverlening.

Dienstverlening is in de richtlijn een zeer ruim begrip. Niet alleen administratieve diensten of traditionele diensten als kappers en schoonmakers vallen daaronder, maar élke handeling buiten loondienst waarvoor een economische tegenprestatie wordt verlangd. Dat treft dus ook de vuilnisophaaldienst, het zwembad, delen van het onderwijs en gezondheidszorg, de thuiszorg, gebouwenbeheer, openbare werken, bejaardenzorg, pomphouders, sociaal-cultureel werk, toerisme, maar ook handel in bijvoorbeeld vuurwerk.

Wij vrezen dat daarmee een race naar de bodem wordt ingezet: uw lokale dienstverleners moeten zich namelijk wél houden aan alle eisen, voorwaarden en controles die u aan hen stelt. Zij delven het onderspit in de concurrentie met buitenlandse aanbieders en zullen al snel bij u aankloppen met de vraag om de regelgeving te versoepelen ten einde de werkgelegenheid te behouden.

De richtlijn heeft dan ook niet alleen schadelijke concrete gevolgen op de korte termijn maar geeft een fundamentele draai aan hoe onze samenleving georganiseerd is. Een vrije markt van diensten kan, zoals ook het geval is bij de vrije markt van goederen, veel goeds brengen, maar niet tegen elke prijs. Nationale en lokale overheden moeten wel instrumenten in handen houden om te kunnen bepalen hoe zij hun samenleving willen inrichten. En daar kan bij horen dat aan bepaalde vormen van dienstverlening voorwaarden worden verbonden, dat die gepland worden en rationeel worden ingezet. De dienstenrichtlijn maakt dat allemaal zo goed als onmogelijk. Daarmee leveren we onze samenleving uit aan enkel en alleen het streven naar zoveel mogelijk financieel gewin en worden overwegingen die te maken hebben met waarden en normen in het verdomhoekje gezet. Zo´n soort samenleving willen wij niet.

Het landelijk Platform Stop de Dienstenrichtlijn is daarom een campagne gestart om zoveel mogelijk gemeenten op te roepen er bij de regering op aan te dringen om in Europa deze dienstenrichtlijn tegen te houden. En daarvoor vragen wij ook úw medewerking. U kunt deze brief als ingekomen stuk agenderen voor de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering, daar het debat voeren over de dienstenrichtlijn, en een motie aannemen die het kabinet oproept stelling te nemen tegen deze richtlijn. Een voorbeeldmotie is bijgevoegd bij deze brief.

Meer informatie over de dienstenrichtlijn en de gevolgen die invoering daarvan gaat hebben om het afbreken van de lokale autonomie kunt u vinden op www.dienstenrichtlijn.nl . U kunt ook bellen met het Platform: 06-51177067 of een e-mail sturen naar info@dienstenrichtlijn.nl .

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur van SP-Dordrecht


U bent hier