h

Dordtenaren kunnen zelf voorstellen op agenda gemeenteraad zetten

9 maart 2005

Dordtenaren kunnen zelf voorstellen op agenda gemeenteraad zetten

Stem van Dordt - Burgers in Dordrecht kunnen vanaf 10 maart invloed uitoefenen op de agenda van de gemeenteraad.

Het zogenaamde burgerinitiatief is bedoeld om de betrokkenheid van burgers bij de besluitvorming van de raad te stimuleren. Op 1 maart besloot de gemeenteraad van Dordrecht het burgerinitiatief in te voeren. Het burgerinitiatief geeft burgers het recht om onder bepaalde voorwaarden zelf voorstellen op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Met de invoering van het burgerinitiatief hebben burgers een extra kanaal om invloed uit te oefenen op onderwerpen waarover de gemeenteraad praat. Iedere inwoner van Dordrecht die 18 jaar of ouder én kiesgerechtigd is, kan een burgerinitiatief indienen. 1133 andere kiesgerechtigde Dordtenaren moeten het voorstel ondersteunen. Dit aantal is gelijk aan de kiesdeler bij de laatstgehouden gemeenteraadsverkiezingen.

Een burgerinitiatief mag over bijna alles gaan, maar moet wel betrekking hebben op de bevoegdheid van de raad. Het burgerinitiatief is niet bedoeld om zaken terug te draaien waarover de raad minder dan vier jaar voor de datum van indiening van het burgerinitiatief al heeft besloten. Met het burgerinitiatief kunnen geen privé-aangelegenheden worden aangekaart. Het is ook niet bedoeld om vragen te stellen over gemeentelijk beleid of om klachten en bezwaren in te dienen.

Voor het indienen van een burgerinitiatief zijn standaardformulieren 'indiening burgerinitiatiefvoorstel' en 'ondersteuningsverklaringen burgerinitiatiefvoorstel' beschikbaar. Vanaf 10 maart zijn deze formulieren af te halen bij de raadsgriffie (Spuiweg 3-7) of te downloaden op www.dordrecht.nl. Een voorstel kan ook worden ingediend via het Elektronisch Loket van de gemeente Dordrecht.

U bent hier