h

Opinie - NEE tegen invoering van déze Europese Grondwet

24 maart 2005

Opinie - NEE tegen invoering van déze Europese Grondwet

- Op een (klein) rijtje wat de voorstanders er door willen drukken en waarvan de desastreuze onomkeerbare gevolgen een bedreiging zijn voor elk uitzicht op een betere wereld. In ieder geval voor alle Europeanen die nog hoopten op een enigszins stabiele bestaanszekere 21e eeuw. Als we streven naar een vreedzame toekomst moeten we gezamenlijk de strijd aangaan om de tendens van beschavingsafbraak, milieuvernietiging, militairistische verspilling en economische uitbuiting van ontwikkelingslanden te keren!

Het Wetsvoorstel wil het liberale economische systeem dwingend opleggen;

het systeem draait op "onvervalste" concurrentie", dit houdt in dat de overheid principieel geen overheidssteun , zoals gesubsidieerd werk, meer mag geven aan vele bedrijfstakken, waaronder bij invoering van Bolkenstein´s dienstenrichtlijn ook bijna alles wat onder het ruime begrip dienstenverlening valt, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Hoe groot het nationale belang ook is, het zal door het Europese rechtssyteem, en anders wel door de grote financiële instellingen(!) afgestraft worden. Hierdoor worden woorden als "het streven naar volledige arbeidsdeelname voor alle burgers " - of iets wat daar maar op lijkt - loze beloften, die per definitie niet waar gemaakt kunnen worden."

om het systeem soepel te laten draaien, en bedrijven zoveel mogelijk de ruimte te geven willen neo-liberalen zoals VVD, CDA PvdA en D66 het "oorsprongslandbeginsel" ingevoerd hebben, wat inhoudt bedrijven zich alleen maar hoeven te houden aan de regels van het EU-land waaruit het bedrijf afkomstig is en niet aan bijvoorbeeld de Nederlandse milieuwetgeving of Arbo-wetten hoeven te voldoen. Er komt een bedrijfsvolksverhuizing op gang in een race naar vestigingslocatie waar de meest uitgeklede wetgeving geldt. Het verschijnsel is al tientallen jaren bekend in de zeevaart, waar veel rederijen hun schepen onderbrachten in landen met de laagste uitrustings- en bemanningseisen. Het getuigt van erg veel kortzichtigheid dat daar al niet van geleerd is.

kunstmatige schaarste, iedereen met gezond verstand kan weten dat de handel in het algemeen en de speculantenmarkt in het bijzonder gebaat zijn bij schaarste. Minder aanbod dan vraag leidt namelijk tot een hogere prijs. We zien het allemaal om ons heen gebeuren met de woningmarkt, het openbaar vervoer en de enegiemarkt. Daarom slopen ze ook meer dan dat ze bouwen. ( Als je gelijk hebt is het makkelijk praten en daarom zwijgen de voorstanders ook in alle talen en wordt de tegenstanders bij voorbaat al voor leugenaar uitgemaakt. Zie het radio-interview onlangs met Ronald van Raak in debat met een VVD-er, van Dijk, als ik het goed heb.)

overconsumptie, ingegeven en aangewakkerd door vraagsturende reclames voor consumenten en omloopsnelheid als economisch toverwoord voor bedrijven, ongelimiteerde overdadige behoeften-bevrediging van in verhouding steeds minder rijken tegenover steeds meer gebrek aan eerste levensbehoeften voor een groeiende massa rechteloze maar “vrije” en “flexibel” inzetbare arbeiders en steeds meer pillenslikkende werkeloze uitvallers. Ook depressie en diabetes zijn ´KASSA!´ in een wereld waar de farmaceutische industrie vooral zichzelf gezond in leven houdt. gigantische marketingkosten (o.a. reclame; in media, op verpakking etc) die uiteraard terugverdiend moeten worden en dus door u, de consument, betaald moeten worden.

Verwaarlozing van het milieu is inherent aan het zogenaamd vrije Liberale systeem. Ook dit is logisch. De korte termijn winstbelangen van bedrijven en directies die koste wat kost hun aandeelhouders tevreden willen houden, gebrekkige controles, corrupte ambtenaren, creatieve boekhouders, kortzichtige politici en gekochte media winnen het met zijn allen bij elkaar te vaak van mensen met medegevoel, inzicht en visie.

Deregulering (nationaal) zou kostenverlagend werken. Grote onzin. Om de groeiende problemen het hoofd te bieden zal er een grote toename zijn van allerlei duurbetaalde ´monitors´, consulenten, adviseurs en beleidsmakers wiens duurbetaalde ´diensten´ uiteraard vroeg of laat door ´eindconsumenten´ betaald moeten worden. Met harde euries of met je gezondheid of je leven. Want de natuurwetten van de ´vrije en onvervalste marktwerking´ zijn even meedogenloos als de biologische voedselketenwetten van de jungle. Dat krijg je als je mensen reduceert tot consumerende productie eenheden

Mario Popma

U bent hier