h

Grote behoefte bij bewoners aan meer duidelijkheid sloop- en renovatieplannen Wielwijk

9 april 2005

Grote behoefte bij bewoners aan meer duidelijkheid sloop- en renovatieplannen Wielwijk

Dordrecht - Zaterdag 2 april organiseerden medewerkers van het opbouwwerk en het Bureau Bewonersondersteuning een informatie-ochtend om antwoord te geven op de volgende vragen

  1. Welke woningen worden gesloopt?
  2. Welke woningen worden opgeknapt?
  3. Hoeveel woningen worden er gesloopt?
  4. Hoeveel huurwoningen zijn er nog in 2015?
  5. Welke inkomensgroepen wenst men aan te trekken?

Hoewel deze ochtend georganiseerd was omdat de bewoners op de laatste voorlichtingsavond, enkele maanden geleden georganiseerd door de gemeente en Woondrecht, onvoldoende duidelijkheid kregen over de concrete sloop- en renovatieplannen in hun wijk, zijn er ook deze keer nog een groot aantal vragen onbeantwoord gebleven. Ook werd duidelijk dat veel mensen een houding hebben van ´ik moet het eerst allemaal nog zien gebeuren.´

Na een wandeling door de wijk in drie groepen werd er een diapresentatie gegeven waarin overzichtjes gepresenteerd werden van de totale aantallen te slopen, te verkopen en nieuw te bouwen woningen. Het kwam er op neer dat uiteindelijk in totaal in Wielwijk 1105 woningen minder over zouden blijven. Het is de bedoeling dat van de overblijvende woningen in 2015 de verhouding (duurdere)huur en koop tegenover het aantal sociale (betaalbare) huurwoningen drastisch gewijzigd zal zijn ten nadele van de mensen die afhankelijk zijn van een goedkope huurwoning.

Sociale huurwoningen voor mensen met lage inkomens moeten dus plaats maken voor mensen met hogere inkomens, van 1500 tot 2500 euro netto. De vraag of er ook goed nagedacht was over de mensen met lagere inkomens die in de wijk willen blijven wonen werd niet bevredigend beantwoord. De mensen waren niet zonder meer enthousiast over de mogelijkheid die geboden werd om een woning elders in de regio te zoeken. Bovendien stagneert de nieuwbouw op diverse locaties in het Drechtstedengebied, waarvoor de zogenaamde Prestatie Afspraken Lange Termijn (PALT) tussen de corporaties en de gemeenten gemaakt zijn. Benadrukt werd de noodzaak om eerst zeker te stellen dat er voldoende nieuwbouw gerealiseerd wordt voordat er verder nog gesloopt wordt.

De aantallen te renoveren woningen waren niet in de diapresentatie opgenomen. Vanzelfsprekend kon daarom ook niet nader worden ingegaan op de aard van de renovatie-ingrepen en op eventuele tijdschema´s zodat mensen eens zouden weten waar ze aan toe zijn.

Uit gesprekken met de aanwezigen bleek vooral de lage waardering voor het gebrek aan daadkracht waarmee Woondrecht de problemen in de wijk aanpakt. Veel toezeggingen en verplichtingen worden maar niet nagekomen en veel klussen liggen al tijden stil. Dit wordt ondermeer verklaard door geldgebrek bij de corporatie en de stagnerende verkoop van de nieuwbouw appartementen van het Zilvervlootcomplex. Dit laatste wordt weer mede verklaard doordat de buurt er omheen nog te weinig aantrekkelijk zou zijn voor de potentiële kopers.

Ook spelen factoren zoals Europese normen over luchtvervuiling een belangrijke rol waardoor vergunningen voor terugbouwen na sloop van de flats langs de A-16 nog niet afgegeven worden. Tot 2001 gold voor de bewoners van de portiekflats aan de Admiraal de Ruyterweg nog de belofte dat er gerenoveerd zou worden, er zou ondermeer dubbel glas gezet worden. Sindsdien is er diverse malen aangekondigd dat er snel begonnen zou worden met sloop...en werd er geen onderhoud meer gepleegd. Nu deze week is gebleken dat Nederland niet onder de strenge Europese normen uit kan komen zal er een deel van de sloopplannen waarschijnlijk voorlopig niet doorgaan want slopen zonder ervoor terug te kunnen bouwen is te duur voor noodlijdende corporaties als Woondrecht.Zie ook SP Kamernieuws 7-april-2005 ´Geen versoepeling europese norm luchtkwaliteit..

Een bewoner van een van deze flats aan de Admiraal de Ruyterstraat meldt dat er in het jaar 2000 ontdekt is dat er asbest in de plafonds zit. Nadat hij er was komen wonen. Hij heeft het advies gekregen om niet te veel te boren......

Hij is tevens de laatste die er als normale huurder is komen wonen. De mensen die er na hem nog zijn komen wonen zijn voornamelijk werknemers van buitenlandse bedrijven die een maand opzegtermijn hebben en meer huur betalen. Fijn he, marktwerking. De bewoners die er al wonen en vrijwillig weg gaan worden goed ondersteund bij het zoeken naar een woning elders. Begrijpelijk. Dat scheelt Woondrecht de uitbetaling van een verhuisvergoeding van minimaal zo´n 4000 euro bij gedwongen verhuizing.

Over de gerenoveerde woningen aan de Kotterstraat werd onder het wandeltochtje door iemand gemeld dat er veel klachten waren over de kwaliteit van het geleverde werk. Het werd lapwerk genoemd, beunhazerij, broddelwerk.

De SP heeft met een aantal bewoners afgesproken dat er een bijeenkomst zal worden georganiseerd waar de klachten van de mensen geïnventariseerd zullen worden, waar zij geïnformeerd zullen worden over hun rechten en een plan van aanpak zal voorgesteld worden om te garanderen dat er zo zorgvuldig mogelijk met de belangen van de huurders omgesprongen wordt. We zullen hiervoor onze leden in Dordt West organiseren om samen met hen en hun buren te voorkomen dat de woningnood onder Dordtenaren nog meer toeneemt.

We zullen de mensen laten weten dat de SP sociale huisvesting een overheidstaak vindt en die niet uit handen had moeten worden gegeven aan de zakenwereld.

Mario Popma.

U bent hier