h

Project "Gespreide huisvesting en zorg bijzondere groepen" in commissie Drechtsteden

28 april 2005

Project "Gespreide huisvesting en zorg bijzondere groepen" in commissie Drechtsteden

‘Gespreide huisvesting en zorg bijzondere groepen’ was het onderwerp van bespreking in de bestuurlijke commissie sociaal beleid van de Drechtsteden op 28 april.

De mensen waar het om draait zijn:

  • Dak- en thuislozen
  • Probleemjongeren
  • (Ex-) Verslaafden
  • Slachtoffers huiselijk geweld
  • Laatste kans bewoners
  • Asielzoekers in regionale opvangcentra
  • (Ex-) Psychiatrische patiënten
  • Mensen met verstandelijke handicap en gedragsproblematiek

Aanwezigen ondermeer de heren Spigt, Veldhuijzen en Kamsteeg (wethouders Dordrecht)

Mevrouw Westerman (Gemeente Zwijndrecht) die deelneemt aan het overleg van OGGZ (openbare geestelijke gezondheidszorg);
"de deelnemers van het overleg hebben de vraag of mensen wel de behoefte hebben om gespreid te zijn."

Hierover wordt door voorzitter J. de Gruijter (gemeente Alblasserdam) het volgende opgemerkt:
"Het gaat er niet om dat er te weinig plekken zijn om de doelgroep onder te brengen, maar dat de plekken niet goed benut worden".

Het is moeilijk voor te stellen dat mevrouw Westerman tevreden kon zijn met dit antwoord. Het is een van de aanwijzingen dat het begrip burgerparticipatie nog steeds meer iets voor 'later' is. Er worden allerlei plannen doorgevoerd vanwege de politieke agenda zonder dat de mensen waar het om draait en hun problematiek afdoende in kaart gebracht zijn. Ook is er nog steeds financiele onzekerheid.

In het project plan staat te lezen: "Op 20 juni 2003 zijn de prestatieafspraken lange termijn (PALT) Drechtsteden vastgesteld. Het betreffen afspraken tussen woningcorporaties en gemeenten in de regio Drechtsteden. Eén van deze afspraken is "dat in 2003 de vraag naar het bestaande regionale aanbod en de mogelijkheden van spreiding per vragersgroep in kaart gebracht wordt".
De omvang van de vraag en het aanwezige aanbod aan opvang- en huisvestingsvoorzieningen voor deze groep is anno zomer 2005 nog steeds niet goed in beeld.

update mei 2006:
omvang van het aanwezige aanbod is op een rijtje gezet. De omvang en aard van de vraag is niet onderzocht maar slechts vertaald van landelijke statistieken naar regionale schattingen..
Later in 2005 zou het Ministerie van VWS het projectplan afkeuren omdat het niet vraaggericht genoeg is en wordt er 11.000 euro uitgetrokken om het plan te 'herschrijven'.

wordt vervolgd...

U bent hier