h

Gezamelijke viering Dag van de Arbeid in Dordrecht

1 mei 2005

Gezamelijke viering Dag van de Arbeid in Dordrecht

De Dag van de Arbeid is voor de PvdA, Groenlinks en SP dit jaar aanleiding geweest voor een gezamelijke 1 Mei Viering. Vanwege de doelgroep, (oudere)jongeren, was als lokatie Poppodium Bibelot gekozen waar, tussen de optredens van Reggea-band I-Motion door, de filmkoepel het decor was van een Lagerhuisdebat. Ingeleid door jongerenwerkster Viona Versluis gingen jongeren van ROOD (jongeren in de SP), Dwars (jongerenpartij van Groenlinks) en JS (Jonge Socialisten van de PvdA) met elkaar en het publiek in debat.

Arnout Priemus Arnout Priemus beet namens ROOD de spits af met een betoog rond de stelling "De mythe van de vrije markt is feitelijk de dictatuur van het kapitaal." Hierin gaf Arnout in grote lijnen weer wat naar mening van de SP zoal de oorzaken zijn van de afgebroken solidariteit. Vooral de mobiliteit van het kapitaal en de daaruit volgende loon- en belastingconcurrentie tussen landen zijn schuldig aan het ondergraven van de grondslag voor de collectieve voorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg en nutsvoorzieningen. Het bracht hem tot zijn tweede stelling waarin hij de invoering van de sociale dienstplicht voorstelde als een van de mogelijkheden om de solidariteit alsnog te redden, ook op lokaal niveau. Gezegd mag worden dat Arnout als debuut debater een moedige poging heeft gedaan om de hoofdtaken van de Socialistische Partij allemaal aan bod te laten komen. (fundamentele kritiek op de kapitalistische wereldorde, alternatieven ontwikkelen en aandragen, en het gesprek aangaan met mensen die meewillen en durven denken over een betere wereld.)
Dwars vertegenwoordiger Sander Houweling zorgde voor een levendige discussie rond het thema ´Politiek en Hypes´. Ter discussie stond of ´..de media te veel fungeert als doorgeefluik en te weinig als kritische factor in het publieke debat´.

Marco Kraaijenbrink van de Jonge Socialisten kwam met de (vraag)stelling; ´Poppodia als de Popcentrale en Bibelot bieden ontmoetingsplaatsen voor verschillende doelgroepen. Zij zijn een voorbeeld voor de uitgaansgelegenheden zoals we ze willen hebben. Moet in dergelijke ontmoetingsplaatsen meer in geïnvesteerd worden dan in bijvoorbeeld www.dordtrocks.nl
Er waren zo´n 75 mensen aanwezig dus als we het volgend jaar weer in Bibelot willen doen hebben we voldoende ruimte voor groei. De positieve reacties bieden voldoende aanknopingspunten voor een vervolg.

U bent hier