h

Twijfelachtig gemeentelijk onderzoek Kantorenmarkt en jongerenhuisvesting

14 oktober 2005

Twijfelachtig gemeentelijk onderzoek Kantorenmarkt en jongerenhuisvesting

korte terugblik:

26 januari 2005: SP Statenlid Peter Romijn krijgt Provinciale meerderheid achter voorstel om de woningbouwcijfers voortaan bij te gaan houden en om gemeenten aan te sporen leegstaande kantoren om te bouwen tot jongeren- en starterwoningen.

21-april-2005: - Als reactie op een verzoek van de fractie Beter Voor Dordt werd in opdracht van Wethouder Kamsteeg een ‘eenvoudig’ onderzoek gedaan. Enkele punten hieruit:

  1. De leegstand landelijk bedraagt 10,3% (peildatum 2003); er wordt een stijging naar 12% verwacht. In Dordrecht is de leegstand op dit moment circa 12%, ofwel 32.572 m2 (peildatum 1 oktober 2004). Dit is zondermeer fors. Tot 2010 wordt overigens een uitbreiding van de vraag verwacht naar kantoorruimte van 65.000 m2. ( onduidelijk is waar deze verwachting op gebaseerd is..)
  2. Een 'zekere' leegstand is noodzakelijk voor de (tijdelijke) verplaatsing of nieuwe vestiging in stad of regio, de zogenaamde frictieleegstand. (uit nader onderzoek van de redactie blijkt dat een aanvaardbare frictieleegstand tussen de 4 en 6% bedraagt. Dit betekent voor de Dordtse situatie dat deze dus met 100 a 150% overschreden wordt en aldus zeker geen sprake is van een aanvaardbare leegstand)
  3. Een inhaalslag, waarbij in de komende 20 jaar een verdubbeling van het aantal m2 kantooroppervlak wordt gerealiseerd, is noodzakelijk om de achterstand ten opzichte van regio's als Breda, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven enigszins goed te maken. Dit impliceert (volgens het onderzoek) op termijn een uitbreiding van het kantorenprogramma in Dordrecht en de regio, o.a. met locaties als Amstelwijck en Spoorzone.

4 oktober 2005 – Gemeenteraad Dordrecht: Diverse fracties inclusief VVD wethouder van Economische Zaken van den Oever spreken zich uit over de zorgelijke situatie van de kantorenmarkt en de noodzaak tot herbezinning.

12 oktober 2005 - Nova tv: Op dit moment staat in Nederland een recordopppervlakte van zes miljoen vierkante meter leeg. Vastgoedspecialisten voorspellen een totale instorting van de markt: een kantoorkrach.

Conclusie: De waarde van het onderzoek dat de gemeente Dordrecht in het voorjaar deed is op zijn minst twijfelachtig te noemen. SP Dordrecht zal de lokale raadsfracties dan ook adviseren een nieuw onderzoek te laten instellen.

U bent hier