h

’Gruiten’ terug op school

19 januari 2006

’Gruiten’ terug op school

Groenten en fruit kunnen binnenkort weer worden uitgedeeld op Dordtse basisscholen. De gemeente Dordrecht heeft een plan opgesteld dat er voor moet zorgen dat ’gruiten’ weer gangbaar wordt onder schooltijd.

Sinds begin dit schooljaar deelt, voor zo ver bekend, alleen de Don Boscoschool nog twee keer per week gratis fruit en groenten uit. Dat gebeurt in het schoolrestaurant De Hippe Hap.

Sinds 2003 deed 85 procent van de basisscholen mee aan het project dat werd betaald door de rijksoverheid en de groente- en fruitsector. Op het moment dat de subsidietermijn verliep en de gemeente de gruiten niet wilde betalen, haakten de meeste scholen af.

De Don Boscoschool zag kans de etenswaar gratis te verstrekken door het bestaan van het restaurant, waar de leerlingen overblijven.

De gemeente heeft nu een plan opgesteld, waarbij ouders meer worden betrokken. Die betrokkenheid bestaat uit het betalen voor de groenten en het fruit of het meegeven van de etenswaar aan het kind. Dat laatste zou een school verplicht kunnen stellen.

Volgens F. Zebel van de gemeente Dordrecht kost het ouders 16 euro per kind per jaar als de leverancier groenten en fruit bij school aflevert. Als de scholen of ouders de etenswaar daar zelf ophalen, kost dat 11 euro per kind per schooljaar.

De GGD neemt de voorlichting over het ’nieuwe’ gruiten op zich. Voor die taak is geld beschikbaar uit de pot Grotestedenbeleid. De voorlichting wordt gecombineerd met onder meer informatie over overgewicht en beweging.

De gemeente hoopt dat 80 procent van de scholen weer mee gaat doen.

--------------------------------------------------------------------------------

Door LIESBETH OKKERSE

U bent hier