h

Betere aanpak bodemsanering Dordrecht

15 maart 2006

Betere aanpak bodemsanering Dordrecht

De gemeente Dordrecht is gestart met een betere aanpak voor de uitvoering van particuliere bodemsaneringen. Het ministerie van VROM heeft het toezicht op de uitvoering van de saneringen in Dordrecht onderzocht. VROM concludeert dat de kwaliteit van het toezicht, dat voor Dordrecht wordt uitgevoerd door de Milieudienst Zuid-Holland Zuid onvoldoende is. Het ministerie vindt dat Dordrecht een toezichtsplan moet opstellen en met checklisten moet gaan werken.

Volgens het ministerie van VROM is de kwaliteit van het toezicht op bodemsaneringen onvoldoende. Het ministerie geeft aan dat er geen duidelijke functiescheiding bestaat tussen toezichthouder, opsteller van de beschikkingen en beoordelaar van de bodemonderzoeken en saneringen. Dordrecht stelt volgens het onderzoek geen inspectieverslagen op.

Betere aanpak
De milieudienst benut de beschikbare capaciteit voor de uitvoering van wettelijke bodemtaken nu volledig. In 2005 is gestart met een verbetertraject voor het toezicht. De milieudienst werkt aan de realisatie van de aanbevelingen zoals het opstellen van het toezichtsplan op de saneringen en het gebruik van checklisten. Ook wordt het toezicht op de saneringen door een aparte toezichthouder uitgevoerd, waardoor de gewenste functiescheiding is gerealiseerd.

Proces
De verbeteraanpak van de gemeente wordt in het voorjaar van 2006 afgerond. In het najaar van 2006 wordt in opdracht van de gemeente onderzocht of de kwaliteit van het toezicht is verbeterd als gevolg van de verbeteraanpak.

U bent hier