h

Troostprijs voor nieuwe Milieu-Wethouder

15 maart 2006

Troostprijs voor nieuwe Milieu-Wethouder

Geachte dames en heren raadslieden,

1. Vele duizenden euro’s zijn in de loop der jaren uitgegeven aan beleidsondersteunend onderzoek ter bescherming van het voortbestaan van een grote, voor de meeste Dordtenaren onbekende, gifbelt, bij insiders beter bekend als de Stort van Troost. Troost BV was jarenlang onderaannemer van Shell en stortte daar minimaal 115.000 ton afval, waaronder levensgevaarlijk en milieuschadelijk chemisch afval, zware metalen, tolueen, benzeen en naftaleen. Dit gebeurde met medeweten van de Gemeente Dordrecht en Technische Milieudienst (TMD). Deze zaak is in 1999 voor het eerst door de SP op de agenda gezet en we zijn inmiddels vele ‘onderzoeken’ verder.

2. Deze gifbelt is gelegen in de Polder Stededijk, net achter het jachtsluisje aan de rand van recreatiepark de Merwelanden, midden in een uniek natuurgebied in de Hollandse Biesbosch.

3. Vooruitlopend op de gevolgen van klimaatsveranderingen, zoals de zeespiegelstijging en de toename van regenwater- en smeltwaterafvoer door de rivieren de Rijn en Maas, zijn ingrepen in ons polderland noodzakelijk. Om overstroming van bewoonde gebieden tegen te houden zullen lage poldergebieden, zoals de Polder Stededijk, het eerst onder water gezet worden. In de journalistieke nasleep van de overstromingsramp in New Orleans, verscheen in AD/Dordtenaar van zaterdag 15 oktober een paginagroot artikel dat geweid was aan de “Dordtse Zwakke Dijken Top 5”, waaronder bijvoorbeeld de dijk aan het Wantij ter hoogte van het Johanna Nabererf in de Stadspolders.

4. In de commissievergadering Wonen en Leefbaarheid van 26 oktober 2005 is op verzoek van de SP de Stort van Troost opnieuw onder de aandacht gebracht van de gemeente Dordrecht en heeft er vragen over laten stellen aan verantwoordelijk CDA Wethouder Veldhuizen. Zijn antwoord hierop luidde: “….dat er een onderzoek gestart was naar de Polder Stededijk om te bepalen wat er precies aan de hand is en wat er precies zou moeten gebeuren.” Verder zegde hij toe nog voor de gemeenteraadsverkiezingen te komen met een rapportage over de Stort van Troost.

5. Naar aanleiding van het onderzoeksrapport verschijnt 14 februari 2006 een gemeentelijk persbericht waarin vermeld wordt dat vanwege de kleine verspreiding voorlopig geen ingrijpende maatregelen nodig zijn. Wie het onderzoek gedaan heeft blijft onvermeld en het werd ook niet gepubliceerd. Daarom heeft SP Dordrecht het opgevraagd ter uw aller informatie. (U kunt het nu downloaden http://www.dordrecht.sp.nl/onderzoek/troost_haskoning.pdf ).

6. De onderzochte oplossingen waarover gerapporteerd wordt zijn ondermeer een sloot graven rondom de stortplaats al dan niet in combinatie met de door de gemeente geprefereerde oplossing van een bovenafdichting tegen regenwater en monitoring. De enige oplossing die duurzaam, veilig en definitief is, namelijk het verwijderen van de gifbelt is vanwege de kosten niet haalbaar geacht en derhalve niet nader onderzocht.

7. SP Dordrecht vindt het verbazend dat alle wijze geleerden bij elkaar het gepresteerd hebben om niet het verband te leggen tussen voorgenoemde punten en vindt “oplossingen” zoals een sloot graven en de ‘paraplu-oplossing’ volstrekt ondoelmatig. Wanneer het Polderlandje een keer onder water zou komen te staan is er geen houden meer aan en zijn de gevolgen voor het milieu, ecologisch systeem en volksgezondheid onberekenbaar groot.

8. Alle geldverslindende onderzoeksrapportages die voorbijgaan aan het allergrootste risico, namelijk overstromingsgevolgen, kunnen wat ons betreft naar de vuilstort.

9. De vraag die we de Dordtse volksvertegenwoordigers voorleggen is deze: “Heeft u ook liever een kuil met water dan een kuil met gif en vindt u ook dat verwijdering van de gifbelt de enige oplossing is voor het onschadelijk maken van deze milieu-tijdbom?”

Met vriendelijke groet
De Milieuridder,
email spmusketier@tomaatnet.nl (voor steunbetuigingen en ideeen )
Tel: 0642345497

wordt spoedig vervolgd...

U bent hier