h

Aanvullende vragen van SP over Bajesboot aan Dordts gemeentebestuur,

9 juni 2006

Aanvullende vragen van SP over Bajesboot aan Dordts gemeentebestuur,

- Dordrecht.

Geachte Burgemeest en Wethouders,

In antwoord op vragen over het scheiden van ouders en kinderen heeft u tijdens de opiniekamervergadering van 30 mei j.l. mondeling laten weten dat het vooral jonge mannen betreft, (alsof zij geen vader zouden kunnen zijn), en er goed voor eventuele gezinsleden gezorgd zal worden.

1. a. Hoe gaat er vastgesteld worden bij jongens zonder papieren of ze al meerderjarig zijn?
1. b. Wanneer u gezinsleden van elkaar scheidt, zorgt u er dan ook voor dat zij weer herenigd worden?
1. c. Hoe lang achtereen acht u scheiding van gezinsleden aanvaardbaar en humaan?

2. Komt er voor de duur van de verplichtingen die u eventueel aangaat met justitie een gemeentelijke verordening ter bescherming van gezondheid, veiligheid en rechten van de bootbewoners?

3. Komt er een commissie van toezicht waar iemand zitting in heeft die het vertrouwen geniet van de gemeenteraad en in staat mag worden geacht goed te bewaken of er op het Eiland van
Dordrecht geen mensenrechten geschonden gaan worden onder uw bestuur?

Op 15 mei j.l. vertelde dhr. Langsmit als woordvoerder van de Gemeente Dordrecht in het radio 1 programma de Ochtenden dat er afspraken met het Ministerie van Justitie zijn gemaakt die vastgelegd zijn in brieven.

4. a.Heeft u de raad al kennis laten nemen van deze brieven, en
4. b. zo ja kunt u dan een link willen doorsturen?
4. c. zo nee kunt u de brieven op het ris publiceren?

Wanneer we uit meerdere onderzoeksrapporten en mediapubliciteit concluderen dat het uitzetbeleid de afgelopen jaren niet bepaald humanitair verlopen is. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg bleek in 2004 dat van alle gedetineerden er voor slechts 40% een reeel uitzicht was op terugkeer naar het land van herkomst. Amnesty International, gerenomeerde asieladvocaten en zelfs de Raad van Europa dringen aan op een ruimer pardon voor vluchtelingen die hier al jaren wonen, ingeburgerd zijn en vloeiend Nederlands sprekende kinderen hebben. Zij zouden veel vaker het voordeel van de twijfel moeten krijgen..

5. Is het echt zo dat u meer waarde hecht aan het ministerie van justitie dan aan de bevindingen van zoveel bevoegde deskundigen? Kunt u ons laten weten waar u die zekerheid aan ontleent?

Met groet
Namens bestuur SP Dordrecht

U bent hier