h

TNO: Reintegratie Dordtse werklozen kan veel beter.

28 augustus 2006

TNO: Reintegratie Dordtse werklozen kan veel beter.

Dordtse sociale dienst moet knelpunten bij de integratie van werklozen aanpakken. De minpunten: te weinig scholing en stageplekken, saai werk en te hoog ziekteverzuim.

Aan de aanpak van reintegratiebedrijven om dordtse werklozen an een baan te helpen, kan nog veel worden verbeterd. Het werk dat werkelozen tijdelijk moeten doen is te saai, hun ziekteverzuim is te hoog, ze krijgen te weinig scholing en er zijn te weinig stageplekken. Bovendien zorgt het werken met behoud van uitkering voor oneigenlijke concurrentie met sociale werkplaatsen als Drechtwerk of andere goedkope werknemers op de arbeidsmarkt.

Sociale dienst in Dordrecht huiverig voor banenpool nieuwe stijl

In de toekomst wordt het steeds moeilijker om mensen aan een baan te helpen. De kansrijke werkelozen zijn inmiddels geholpen en de overblijvende klanten zijn moeilijk bemiddelbaar.
Daarom denkt het kabinet er aan om de banenpool in gewijzigde vorm in ere te herstellen. Zo zouden werklozen twee jaar lang in een terugkeerbaan kunnen werken of via een arbeidspool van de gemeente steeds aan tijdelijk werk geholpen kunnen worden. De Dordtse sociale dienst is volgens een woordvoerder huiverig voor die plannen.
Dat blijkt uit een TNO-onderzoek naar de prestaties van reïntegratie bedrijven. De sociale dienst in Dordrecht moet voor 15 september een plan van aanpak bij het college van burgemeester en wethouders indienen om de knelpunten op te losssen.

De sociale dienst betaalt zeven reïntegratiebedrijven jaarlijks 6,5 miljoen euro om mensen uit de bijstand of andere werklozen aan werk te helpen. Dordrecht startte eind 2004 met de nieuwe aanpak en heeft het op één na hoogste uitstroomcijfer van Nederland. Wie zich bij de sociale dienst meldt, wordt doorgestuurd naar De Werkplaats of andere projecten waarbij ze laagdrempelig werk of vrijwilligerswerk doen. Daarna worden ze ingezet op stageplekken of aan een reguliere baan geholpen. Bij 37% van de kandidaten in 2005 lukte dat.
Uit het TNO-onderzoek blijkt dat het werk bij De Werkplaats te weinig gevarieerd is. Vooral voor hoogopgeleiden vindt de sociale dienst het hele dagen scheuren van poetsdoeken niet gepast. Dat wil niet zeggen dat het werk aantrekkelijker moet worden, want dan blijven werkelozen te lang hangen.
Meer gevarieerd werk kan ook het hoge ziekteverzuim van 19 tot 28 procent terugdringen. Niet drank- of drugsverslaving maar de slechte gezondheid van mensen lijkt hiervan de oorzaak.
Bij het vinden van stageplaatsen krijgen de reïntegratiebedrijven steeds meer concurrentie van scholen als het Da Vinci College en andere beroepsopleidingen.

Dit artikel verscheen 25 augustus in AD Dordtenaar. Auteur Andre Oerlemans

U bent hier