h

Geen bajesboot in Dordt!

11 september 2006

Geen bajesboot in Dordt!

Bajesboot Dordt

Binnenkort wordt in Dordrecht de geplande bajesboot in gebruik genomen. In deze boot worden onschuldige mensen zonder proces voor onbepaalde tijd (soms langer dan een jaar) opgesloten. SP Dordrecht is tegen de opsluiting van vluchtelingen en eist onmiddellijke sluiting van deze detentieboot.

De omstandigheden op detentieboten zijn slecht. De 496 asielzoekers mogen van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur buiten hun cel, één uurtje lucht happen in een grote ijzeren kooi en de rest van de tijd zit je als een gevangene opgesloten. Er zijn vrijwel geen recreatie-mogelijkheden en het gebrek aan medische ondersteuning is zorgwekkend. Dit naar aanleiding van onderzoeken naar andere detentieboten onder andere in Rotterdam. We staan hierin niet alleen, ook andere partijen zoals PVDA en Groenlinks zetten vraagtekens bij de komst van de detentieboot.

Het Nederlandse vluchtelingenbeleid kenmerkt zich door uitsluiting, opsluiting en uitzetting. Met name onder minister Verdonk is dit beleid steeds harder en onmenselijker geworden. Onschuldige mensen, waaronder ook kleine kinderen worden opgesloten enkel omdat zij geen geldige papieren hebben. Steeds minder mensen mogen in Nederland blijven en steeds meer mensen worden uitgezet naar landen waar hen opsluiting, vervolging, honger of extreme armoede wacht.

Mensen vluchten niet vrijwillig. Zij ontvluchten hun land vanwege oorlog, hongersnood of het gebrek aan vrijheid. Het is wrang dat deze mensen hier in een gevangenis terecht komen of weer teruggestuurd worden. Vaak wordt vergeten dat westerse landen migratie mede veroorzaken door de ongelijke verdeling van de welvaart ten gunste van het westen. Onze welvaart is opgebouwd op de uitbuiting en onderdrukking van mensen in de rest van de wereld! Door handelsverdragen beschermen wij onze markt producten en geven armere mensen geen kans een middel van bestaan op te bouwen.

Bajesboot Dordt

Daarom is het niet verwonderlijk dat mensen vluchten naar landen waar ze het beter zouden kunnen hebben. Hen deze mogelijkheden ontzeggen getuigt van egoïsme en hebzucht.

Dus: Sluit alle detentie- en uitzetcentra!! Nederland moet een gastvrij land zijn waar vluchtelingen opgevangen en geholpen worden.

Als je kijkt naar het conceptverkiezingsprogramma is de SP duidelijk.

  • De regio moet meer middelen hebben om vluchtelingen op te vangen.
  • Asielzoekers die rechtmatig in Nederland verblijven hebben recht op een humane opvang. Asielcentra moeten beter worden ingericht en gesleep van bewoners tussen verschillende centra moet beperkt worden.
  • Er komt een generaal pardon voor (ex-) asielzoekers die onder de oude vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd.
  • Ex-asielzoekers die door toedoen van het land van herkomst niet kunnen terugkeren, mogen hier blijven.
  • Zolang er wordt gewerkt aan terugkeer hebben ex-asielzoekers recht op opvang. Gemeenten krijgen meer ruimte om invulling te geven aan hun zorgplicht voor noodopvang en ex-asielzoekers en illegalen.

Bajesboot Dordt

Wij roepen iedereen op in actie te komen door ons een mail te sturen, zodat wij samen met jullie aan de slag kunnen om de detentieboten te sluiten. Wij zullen contact met jullie opnemen en een bijeenkomst organiseren zodat we binnenkort aan de slag kunnen.

Groet,

Michael van Pijlen ( 06 - 423 45 497 )
dordrecht@sp.nl
Dominique de Ruiter

U bent hier