h

"Goedkope kabels in bajesboten levensgevaarlijk"

9 september 2006

"Goedkope kabels in bajesboten levensgevaarlijk"



Bajesboot brandgevaarlijk



Blijkens een bericht in het Algemeen Dagblad van zaterdag 9 september is de bekabeling van de Bibby Kalmar, de beoogde bajesboot voor Dordrecht, levensgevaarlijk. De bekabeling is gemaakt van PVC en zal bij brand dodelijke rook ontwikkelen.

De Bibby Kalmar moet plaats gaan bieden aan zo'n 480 gedetineerden. Lees verder voor het integraal overgenomen artikel uit het AD van de hand van Olof van Joolen

Goedkope kabels in bajesboten levensgevaarlijk

Door OLOF VAN JOOLEN

DEN HAAG - Honderden gedetineerden op twee bajesboten dreigen bij een brand net als de illegalen in het cellencomplex van Schiphol te stikken.
De gangen van de boten zitten vol goedkope pvc-kabels, die bij brand dodelijke rook produceren. De Rijksgebouwendienst (RGD) is hiervoor vorig jaar gewaarschuwd, maar heeft geen veranderingen aangebracht.

Dat blijkt uit vertrouwelijke RGD-stukken die in het bezit zijn van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. ,,Ze leggen zo de basis voor een nieuwe Schipholbrand,’’ zegt Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale van de Technische Universiteit in Delft.

Naar aanleiding van de Schipholbrand liet de Rijksgebouwendienst de bajesboot in aanbouw Bibby Kalmar controleren door een externe deskundige. Dit onderkomen voor 480 gedetineerden is bedoeld voor de haven van Dordrecht en komt technisch overeen met de Bibby Stockholm in Rotterdam.

,,De kwaliteit van de elektrische installatie is marginaal. Er is steeds gekozen voor de goedkoopste oplossing,’’ oordeelde de deskundige. Hij noemt de installatie ‘mager’ en ‘de situatie onwaardig’. De rijksdienst reageert in een schriftelijk stuk: ,,Dat klopt. Dit was ook het uitgangspunt.’’ De organisatie zegt in opdracht te hebben gehandeld van de Dienst Justitiële inrichtingen. De DJI wil niet ingaan op het rapport. Ze verwijst naar de Rijksgebouwendienst. Die stelt dat de boten voldoen aan de bouwregels en dat veiligere kabels niet verplicht zijn.

U bent hier