h

Dordrecht stemt nog met stemcomputer

31 oktober 2006

Dordrecht stemt nog met stemcomputer

In 35 gemeenten is de stemcomputer taboe verklaard, omdat de integriteit ervan niet kon worden gewaarborgd. Het betreft hier stemcomputers van fabrikant SDU, de voormalige staatsdrukkerij.

Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet!

De stemcomputers van fabrikant Nedap, welke onlangs op tv door de aktiegroep 'wijvertrouwenstemcomputersniet' werden ontmaskerd als zijnde makkelijk te kraken, mogen wel gewoon worden gebruikt.Volgens minister Nicolai van Bestuurlijke Vernauwing Vernieuwing kan niet aantoonbaar worden bewezen dat stemcomputers van het fabrikaat Nedap manipulabel zijn. Helaas voor hem is bewijsbaar dat deze ook binnen in straal van 5 meter door derden kunnen worden uitgelezen, hetgeen in strijd is met de kieswet.

En het zijn uitgerekend deze stemcomputers die de gemeente Dordrecht ook gebruikt. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er dan ook geen reden om terug te vallen op het rode stempotlood en zullen deze stemcomputers tijdens de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer dan ook gewoon worden ingezet. Men verschuilt zich achter de uitspraak van de minister.

Wat kun je doen?

Mocht je het niet eens zijn met deze gang van zaken omdat je niet voldoende vertrouwen hebt in de stemcomputer, en je wilt liever je stem uitbrengen in een gemeente waar men met het rode potlood stemt, dan kun je het volgende doen;


1. Vraag een Kiezerspas aan

Bij landelijke verkiezingen (Tweede Kamer en Europees Parlement) kan je met een kiezerspas je stem in heel Nederland uitbrengen. Als je dus in een andere gemeente dan waarin je staat ingeschreven wilt gaan stemmen, dan heb je zo'n kiezerspas nodig. Een kiezerspas is een oproepkaart die aan de achterzijde voorzien is van een gemeentestempel en een handtekening van de burgemeester van de gemeente waar de kiezer is ingeschreven. Kiezerspassen worden kosteloos verstrekt.
Let op: in de gemeente Dordrecht krijg je geen oproepkaart maar een stempas. Met de stempas kun je stemmen in een willekeurig stemlokaal binnen de eigen gemeente. Het gaat hier om een proef in een beperkt aantal gemeenten: het Experiment stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS). Met de stempas kun je dus niet naar andere gemeente toe. Je moet dan nog steeds bij je gemeente een kiezerspas aanvragen.

2. Hoe kom ik aan zo'n Kiezerspas?

* Mondeling

Je kunt mondeling bij de afdeling Burgerzaken van je eigen gemeente een Kiezerspas aanvragen. Die krijg je dan meteen mee. Bij een mondeling verzoek moet je een geldig legitimatiebewijs en de stempas meenemen.

* Schriftelijk

Bij een schriftelijk verzoek geldt dat het verzoek moet worden gedaan met gebruikmaking van een formulier dat bij de afdeling burgerzaken kosteloos verkrijgbaar is. Voor het schriftelijk aanvragen van een kiezerspas kun je vanaf ongeveer 2 maanden voor de verkiezingsdag een formulier verkrijgen.

Dat formulier voor de gemeente Dordrecht is hier te downloaden. Je hoeft dus niet te wachten tot je de stempas krijgt! Ongeveer een week voor de stemming wordt de kiezerspas je toegezonden.

3. Tot wanneer kan een Kiezerspas worden aangevraagd?

De oproep om te gaan stemmen wordt door de gemeente ongeveer drie weken voor de verkiezingen verspreid, in Dordt is dat zojuist gebeurt. Deze stempas heb je nodig om mondeling een kiezerspas aan te vragen. Dit kan mondeling tot 5 dagen (17 november 2006) voor de verkiezingen en schriftelijk tot 14 dagen (8 november 2006) voor de verkiezingen. Let op: wanneer de kiezer de kiezerspas is kwijtgeraakt, wordt er geen nieuwe verstrekt (artikel K4 van de kieswet).

De dichtsbijzijnde gemeente om met het rode potlood te stemmen is voor Dordtenaren de gemeente Gorinchem of de gemeente Ridderkerk.

U bent hier