h

Draagvlak voor multiculturele verbroedering in Drechtsteden

30 oktober 2006

Draagvlak voor multiculturele verbroedering in Drechtsteden

PAPENDRECHT - Over één ding waren de bezoekers in het Papendrechtse jeugdcentrum Interval het in ieder geval eens: de multiculturele samenleving in Nederland bestaat. De Socialistische Partij (SP), afdeling Alblasserwaard, vond het hoog tijd om de verschillende culturen met elkaar in gesprek te laten gaan en nodigde daarom verschillende organisaties uit voor een dag met eten, muziek en discussie.

Aanleiding voor de multiculturele dag was een aantal racistische incidenten dit jaar in de regio. Zo mishandelden neo-nazi’s in mei een Antilliaanse inwoner van Papendrecht en werd een poging gedaan de dijksynagoge in Sliedrecht in brand te steken. Voor de SP reden om met vertegenwoordigers van de moskee in Sliedrecht, Vluchtelingenwerk en Sentro di Mama, een stichting voor Antilliaanse moeders, om de tafel te gaan zitten.

,,De nadruk in debatten ligt vaak op wat er allemaal fout gaat,” zegt afdelingsvoorzitter Peter Kwint van de SP. ,,Op deze dag willen we op een positievere, opbouwende manier met elkaar nadenken over de multiculturele samenleving.”

En positiviteit is er volop, ook in de discussie die de avond vult. ,,We willen allemaal hetzelfde, een goede toekomst voor onze kinderen. Ik zie veel meer dingen die ons binden, dan dingen die ons scheiden,” aldus SP-kandidaat voor de Tweede Kamer, Sadet Karabulut, geboren en getogen Dordtse, die vanuit Amsterdam speciaal voor deze dag naar Papendrecht is gekomen.

Maar toch heerst er angst voor andere culturen, zo blijkt uit het kleine groepje autochtone Nederlanders dat op de happening is afgekomen. ,,Ons volksvoedsel is nasi goreng en ook de loempia kennen we, maar autochtone Nederlanders zijn soms toch bang voor andere culturen,” legt iemand in het zaaltje aan de aanwezigen voor. ,,Zelf ben ik homoseksueel en ik voel me ongemakkelijk als ik langs een groepje Noord-Afrikanen kom.”

De deelnemers aan de discussie begrijpen de situatie wel. ,,Wij hebben een stempel, en dat raak je niet zomaar kwijt,” zegt een vertegenwoordigster van de moskee in Sliedrecht. ,,Zeker sinds 11 september 2001 is het foute boel.” Veel van de aanwezigen zien een rol weggelegd voor de media. ,,Als één Antilliaan iets verkeerds doet, dan hoor je daarover in de media ,” zegt Annie Trinidad van Sentro di Mama. ,,En vervolgens wordt de hele Antilliaanse gemeenschap erop aangekeken. Maar de goede dingen, daar lees je nooit wat over.”

Een inwoonster van Papendrecht vindt dat de integratie van beide kanten moeten komen. ,,Nederlanders moeten ook integreren in de multiculturele samenleving. Wij moeten ook weten wat de achtergronden van de verschillende culturen zijn.” Met veel applaus wordt haar speech ontvangen.

De gemeente Papendrecht vond de multicultidag een risicovolle zaak en gaf de organisatie opdracht beveiliging aan de deur van het jeugdcentrum te regelen, voor het geval dat de dag racistische groeperingen aan zou zetten tot geweld. Maar de sfeer is de hele dag rustig.

De verbroedering is groot op deze multiculturele avond; iedereen is het erover eens dat de verschillende culturen in Nederland tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen. En daartoe moeten meer van dit soort multi-cultibijeenkomsten worden georganiseerd, vinden de genodigde discussiedeelnemers. Peter Kwint: ,,Het is belangrijk met elkaar in gesprek te blijven, maar de grote afwezige is de doorsnee blanke man die met vooroordelen zit.”

U bent hier