h

Renske Leijten in debat bij SGP jongeren

28 oktober 2006

Renske Leijten in debat bij SGP jongeren

Renske in debat bij SGPjongeren in Dordrecht

Geplaatst onder: In het land, Verkiezingen, Partij — Renske @ 11:47

Renske (archieffoto SP)
Renske (archieffoto SP)

Door: Renske Leijten.

Gisteravond was ik te gast bij de SGPj in Dordrecht voor het debat ‘Halen zij het bordes‘. Ook Bas van der Vlies, Nebahat Albayrak, Anton van Schijndel en Bert Bakker namen deel aan het debat over onderwijs, de wijken en kinderopvang.

Het is duidelijk dat iedereen het onderwijs een warm hart toe draagt als het gaat om de stelling ‘de lonen van de leraren moeten omhoog, anders kiezen alleen nog maar kneuzen voor het vak’. Iedereen wil kleinere klassen, iedereen wil meer leraren, iedereen wil de ruimte voor de scholen terug. Maar het hoe blijft toch wel erg vaag, alleen niet als het gaat om het differentieren van de lerarensalarissen. Sta je voor de klas in een ‘zwarte school’ dan moet je meer verdienen dan op een gemakkelijkere ‘witte’ dorpsschool. Ik zou zeggen: heel snel zorgen dat het onderscheid er niet meer is, via dubbele inschrijflijsten en met een acceptatieplicht voor scholen. En voor die leerkrachten voor een klas met meer moeilijkere leerlingen? Ondersteuning: klassenassistenten en vooral kleinere klassen. Als je het in de beloning moet zoeken vind ik dat we erg ver zijn afgezakt. En, het is een lapmiddel die aan symptoonbestrijding doet om het echte probleem niet aan te pakken. Het is een acceptatie van de situatie en dat is toch wel treurig.

D66 wil nog verder gaan: een goede leraar krijgt meer dan een middelmatige leraar. Maar, wie gaat dat bepalen? Het eindcijfer? Nou dan beoordelen we de prestaties toch gewoon wat beter? De leerlingen? Nou, dat is dan een mooi chantagemiddel: ‘Krijg ik geen 8, dan ga ik zeggen dat je niet goed lesgeeft’… Fijn plan, maar niet heus: leraren moeten gewoon goed opgeleid en begeleid worden, laten we daar maar eens in gaan investeren.

Het ging ook over wijken met problemen als verloedering en onveiligheid. De PvdA wil buurtbudgetten en betere spreiding van inkomens. Goed hoor, maar was het niet de PvdA onder Paars die de woningbouwcorporaties op afstand van de gemeenten plaatste, waardoor ze nu meer met winstmaken bezig zijn dan met bouwen? In 2004 werd er in Nederland meer gesloopt dan gebouwd, een triest dieptepunt in de naoorlogse geschiedenis…

Het probleem van de oude wijken is jarenlang niet erkent en nu moet de beuk erin. Op de vraag of we in Wassenaar of gewoon in eenzijdige vinexwijken dan ook gaan differentieren had Albayrak geen antwoord.
De SP wil graag de wijken centraal stellen, wijken mét voorzieningen als een buurtcentrum, een ouder-kindcentrum, consultatiebureaus voor ouderen en met een wijkagent die de mensen kent.

Kinderopvang moet vooral kwalitatiever en goedkoper, maar wat mij betreft moeten ouders er ook voor kunnen kiezen om gewoon thuis te blijven. Dus inkomensafhankelijke kinderbijslag om ouders meer middelen te geven om dat te kunnen doen zonder in armoede te leven, vind ik belangrijker.

Aan het einde van het debat kregen drie (Bakker, Van Schijndel en Albayrak) van de vijf sprekers een oranje sjaal, om ze te warmen van de koude kermis die het wel eens zou kunnen gaan worden de komende tijd. Ik en de SP kregen uiteindelijk óók een sjaal omdat de SGPj natuurlijk niet voor tweedeling is Natuurlijk sloot de avond met gebed en het Wilhemus, op verzoek van Bas (’zeg maar Bas, hoor Renske’) het eerste én zesde couplet.

Debateren bij de SGPj bevalt mij altijd heel goed. De organisatie is altijd goed, de zalen puilen uit (ook gisteravond was het nog een gesleep voor extra stoelen vlak voor het begin), bezoekers zijn geinteresseerd, spreken je aan in de pauze en na afloop. Ook al liggen onze ideologieen ver uiteen, er is een groot wederzijds respect voor elkaar. Zo was de SP Dordrecht met een mooie verkiezingskraam welkom, om mij te steunen en om de goede plannen van de SP te promoten.

En humor hebben die jongeren van de SGP ook: het filmpje over de wijken begon bijvoorbeeld met een wild geplakte sticker van de SP op een garagedeur. ‘Als een wijk problemen heeft als er een SP-er woont, dan gaan we écht de verkeerde kant op, want de SP groeit enorm’ was mijn antwoord. Hard gelach en applaus. Maar ook kreeg de debatleider bijvoorbeeld een SGP-slabbetje als dank voor zijn komst: hij is net vader geworden.

*Foto’s komen later!

Renske Leijten, kandidaat SP Tweede Kamerverkiezingen 2006

U bent hier