h

Duizenden in actie voor een humaan asielbeleid en een generaal pardon

4 november 2006

Duizenden in actie voor een humaan asielbeleid en een generaal pardon

04-11-2006 • Het Plein in Den Haag was vandaag toneel van een grote, kleurrijke manifestatie voor een humaan asielbeleid, te beginnen met een generaal pardon. Met onder meer 44 bussen waren zeker vijfduizend mensen naar het plein voor het Tweede-Kamergebouw gekomen om te demonstreren en te luisteren naar bekende artiesten, politici en vluchtelingen die pleitten voor een generaal pardon voor asielzoekers die al vele jaren in ons land wonen.
keer het tij 1

Katja Schuurman presenteerde de middag. Asielzoekers die al jarenlang wachten op een verblijfsvergunning deden hun verhaal. Betrokken Nederlanders als Huub Oosterhuis, Anja Meulenbelt, Hedy D'Ancona, Hanneke Groenteman, Joris Linssen en Harry de Winter hielden vurige pleidooien voor humaan beleid.

De demonstratie was zeker niet de eerste bijeenkomst waarbij werd opgeroepen om het beleid menselijker te maken. Sinds begin 2004, toen Rita Verdonk haar terugkeerbeleid presenteerde, zijn er veel grote en kleine demonstraties over dit onderwerp georganiseerd. Wat vandaag opviel was dat er een gevoel van verwachting in de lucht hing. De leuzen zijn al jaren ongewijzigd, maar met de verkiezingen in aantocht lijkt er een nieuwe kans te zijn voor een oplossing voor de ellende waarin duizenden asielzoekers al jaren zitten.
keer het tij 3
Ook bij deze demonstratie kwamen weer veel schrijnende voorbeelden voorbij van mensen die jaren en jaren in een asielzoekerscentrum zitten te wachten op niks, mensen die wegens een administratieve fout met veel geweld uit hun bed worden gehaald en in de cel worden gezet, gezinnen die uit elkaar worden gerukt. De verontwaardiging dat dát in Nederland allemaal kan gebeuren spatte regelmatig van het podium af.
keer het tij 4
SP-Kamerlid Jan de Wit riep iedereen op om 22 november goed na te denken over de effecten van hun stem. Dat is het moment om het Nederlandse asielbeleid fundamenteel te veranderen. En een stem op de SP is een stem vóór een generaal pardon en vóór een humaan asielbeleid. De gedachte dat er binnenkort gestemd kan worden leek bij de aanwezigen een nieuw optimisme te hebben gevoed.
keer het tij 5
De regering werd door veel sprekers onder vuur genomen wegens de snelle en vaak onzorgvuldige procedure in de aanmeldcentra. “Er wordt aangerotzooid met volstrekt onschuldige mensen, maar dat vindt de premier blijkbaar minder belangrijk dan Lingo,” concludeerde priester/dichter en SP-lijstduwer Huub Oosterhuis. Hij stelde dat coalitiebelangen voor Balkenende gewichtiger waren dan een humaan asielbeleid en hekelde het uitgangspunt ‘regel is regel’ dat hem deed denken aan ‘bevel is bevel’. Na hem sprak televisiemaker en mediaondernemer Harry de Winter, ‘een joodse jongen’ zoals hij zei, die kon bevestigen dat dit inderdaad van hetzelfde laken een pak is.
keer het tij 6

Bisschop Van Luijn, vertegenwoordiger van de Raad van Kerken, wees op ons aller verantwoordelijkheid: “Humaan en rechtvaardig omgaan met asielzoekers, ook als zij uitgeprocedeerd zijn, is geen vrijblijvende zaak waar je het wel of niet mee eens bent. Het is onze morele plicht.”
keer het tij 7
De muzikale ondersteuning kwam van Hind, Ernst Jansz, Edsilia Rombley, MIR, Da-Mezz, Miss Dee, de X-tra's, Remon de Jong, Kia' Light, Plattèl en ook Huub van der Lubbe en My5 traden op.
keer het tij 8
De manifestatie werd georganiseerd door onder meer Amnesty International, Defence for Children International, Genoeg is Genoeg, Prime, Van Harte Pardon, VluchtelingenWerk Nederland en de Raad van Kerken in Nederland.
keer het tij 8
keer het tij 9

U bent hier