h

Niet stemgerechtigde Tweede Kamer kandidaat voor SP wint verkiezingsdebat voor Dalton scholieren

16 november 2006

Niet stemgerechtigde Tweede Kamer kandidaat voor SP wint verkiezingsdebat voor Dalton scholieren

Dinsdagmiddag 14-11 organiseerde het Stedelijk Dalton College aan de Kapteynweg een verkiezingsdebat voor de leerlingen. Lies van Aalst nam als jongste kandidaat kamerlid van Nederland namens de SP deel aan het debat. De 5 grootste partijen PvdA, CDA, VVD, Groenlinks en SP waren uitgenodigd. Alleen de VVD was er niet.

Na een korte inleiding van presentator Theo Veldhuis over de verschillen tussen links en rechts en de verschillende verkiezingsprogramma's en speerpunten van de deelnemende partijen gingen de politici in op vragen van de leerlingen.

De vragen gingen vooral over armoedebeleid, discriminatie, werkgelegenheid. De afkeuring voor de kabinetspartijen was groot. Er was een voorpeiling gehouden onder de leerlingen met de volgende uitslag; 50% voor PvdA, 19% voor SP en de regeringspartijen CDA en VVD hadden samen niet meer dan 3,1%.

Er is geen peiling achteraf gehouden, maar dat was gezien het vele applaus voor Lies van Aalst ook niet echt nodig. Voor de leerlingen en andere aanwezigen was het duidelijk wie er het dichtste bij de leerlingen stond en dat was de 17 jarige Lies, die zelf nog niet mag stemmen maar wel verkiesbaar is. De kraker van middag was toen zij antwoord gaf op de vraag of de SP hoofddoekjes wil verbieden. Lies: "De SP wil hoofddoekjes niet verbieden! Als dat moet dan moet je ook de Balkende-shirtjes verbieden."

RTV Dordrecht was er ook en heeft opnamen gemaakt. Een klein stukje hiervan is uitgezonden. Jammer dat ze de jongste regionale kandidaat (van kieskring 13/14 Rotterdam-Dordrecht) Lies van Aalst niet even in beeld gebracht hebben toen het gisteren uitgezonden werd.

U bent hier