h

42,1 I.P.V. 35 MILJOEN EURO

11 februari 2007

42,1 I.P.V. 35 MILJOEN EURO

De gemeenteraad van Dordrecht heeft bij meerderheid ingestemd dat de Sportboulevard nog meer gaat kosten dan begroot, deze week ging de gemeenteraad morrend akkoord met een verhoging van het krediet voor de bouw van 35 naar 42,1 miljoen euro. Dit is al 7 miljoen meer dan in 2004 gepland was.

Het college zegt dat die extra kosten in de komende jaren terugverdiend worden uit de opbrengsten van het sportcentrum, de SP twijfelt hardop of dit gaat lukken.

Veel raadsleden zijn o.a. bang dat de nieuwe exploitant de prijs van de toegangskaartjes opschroeft. Wethouder H. Spigt (PvdA) denkt dat dat wel meevalt. De nieuwe, nu nog onbekende uitbater zal in de ogen van de wethouder ondernemer genoeg zijn om te weten dat bij te hoge prijzen de klanten weglopen iets dat hij volgens wethouder Spigt zal willen voorkomen, echter een genuanceerde visie heeft de wethouder hier niet op.
De Dordtse oppositiepartijen zijn niet blij met het besluit van het college om publieke voorzieningen als het zwembad te privatiseren. Slechts een krappe meerderheid in de Raad vindt dat helaas niet erg.

Wethouder N. Albayrak (PvdA) liet er geen onduidelijkheid over bestaan dat er straks moet worden betaald voor parkeren, zo ook bij het aanpalende Gezondheidspark of te wel het huidige Albert Schweitzer ziekenhuis. Veel fracties in de gemeenteraad zetten vraagtekens bij de Sportboulevard tussen ziekenhuislocatie Dordwijk en de Rondweg. De kosten voor sporters op het sportcomplex, met onder meer een zwembad en een ijshal, kunnen in de ogen van de raad namelijk vervelend uitpakken. Sporters, vrijwilligers, andere leden en bezoekers moeten straks betaald parkeren dat zou weleens de dood in de pot kunnen zijn van het verenigingsleven.

De Sportraad, spreekbuis van de Dordtse clubs, heeft berekend dat voor een willekeurige vrijwilliger die zwem- of ijshockeytraininggeeft dit 500 euro per jaar kan kosten. Tenminste, als parkeren een euro per uur kost. De wethouder maakt pas volgende maand de parkeertarieven bekend. Ze wil wel bekijken of er voor sporters alternatieven te bedenken zijn in de sfeer van deze parkeertarieven.

Een ander pijnpunt is dat de sportclubs straks een deel van hun zelfstandigheid kwijt zijn omdat er een commerciële uitbater komt in het nieuwe complex. De gemeenteraad nam afgelopen week een motie aan waarin B en W wordt gevraagd er alles aan te doen zodat de verenigingen desgewenst zelf de inkoop kunnen blijven doen en ook zelf de prijzen in de kantine kunnen blijven bepalen.

Raadsleden en ook vakbond Abvakabo maken zich zorgen om de overgang van het personeel van sporthal en zwembad dat nu nog in dienst is bij de gemeente Dordrecht en straks op de loonlijst staat van het bedrijf dat de Sportboulevard uitbaat. De bond is bang dat het streven naar winst van de commerciële exploitant leidt tot bezuinigingen op de personeelskosten.

Wethouder N. Albayrak stelt dat er zorgvuldig wordt gewerkt aan een sociaal statuut en een sociaal plan, waarin de gemeente garandeert dat het huidige personeel zijn rechten een x-aantal jaren behoudt. Ze heeft ook beloofd serieus te kijken of en hoe leden van sportverengingen ontzien kunnen worden bij het betaald parkeren, dat er zeker zal komen.

De extra miljoenen op de begroting zijn volgens het college nodig omdat er langere heipalen nodig zijn en het prijspeil is gestegen sinds de vorige raming. Verder wil de gemeente extra milieumaatregelen nemen en er worden hogere eisen gesteld op het gebied van gezondheid, hygiëne en veiligheid.

De SP blijft dit met gepaste interesse volgen, want belofte maakt immers schuld.

U bent hier