h

BOETE ARRIVA

14 februari 2007

BOETE ARRIVA

Arriva krijgt een boete van 125.000 euro vanwege de vervoerschaos in Dordrecht. De provincie Zuid-Holland legt de geldsanctie op na alle wantoestanden waarbij sinds begin dit jaar massaal ritten uitvielen en de bussen enorme vertragingen opliepen. Ze vindt die boete terecht vanwege de ernst van de tekortkomingen en de maatschappelijke onrust.

Gedeputeerde M. Huls kondigde 18 januari tijdens de commissievergadering Mobiliteit al aan dat er een boete zou volgen. De provincie heeft de wanprestaties in beeld laten brengen door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
Daaruit blijkt dat veel ritten in hun geheel of gedeeltelijk niet zijn gereden. Veel bussen vertrekken te laat, terwijl de dienstverlening ernstig te kort schiet door onder meer de smalle instap van bussen in het stadsvervoer.
De provincie heeft Arriva vorig jaar de concessie gegund om vanaf 1 januari het busvervoer te mogen verzorgen in de Drechtsteden, de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. In die concessie is opgenomen dat Arriva een boete kan krijgen als de rituitval hoger is dan 0,2 procent.
Op 4 februari was die overschrijding al hoger dan maximaal is toegestaan voor een heel kwartaal.Huls kondigde aan dat de provincie de concessie gedeeltelijk of in zijn geheel zal intrekken als Arriva op 1 maart de problemen met het busvervoer niet op orde heeft.
De vervoersmaatschappij heeft inmiddels toegezegd dat zij een nieuwe dienstregeling zal maken en de bussen publieksvriendelijker zal maken door ze om te bouwen met een bredere instap.
Eind februari moeten de omgebouwde bussen op alle ritten rijden van lijnen 4, 5 en 7. Gisteren is besloten om tien extra bussen in te zetten op probleemlijnen.
Huls verwacht dat de organisatie de dienstregeling op tijd op orde heeft. ,,Arriva is een internationaal busbedrijf. Het is géén nieuwkomer op de markt die nu tot de conclusie is gekomen dat het toch wel allemaal ingewikkeld is.’’

U bent hier