h

NIET NOG MEER GIF ERBIJ!

11 februari 2007

NIET NOG MEER GIF ERBIJ!

Zodra gifgrond uit de Zellingwijk in Gouderak naar de Derde Merwedehaven komt, zal de gemeente Dordrecht een kort geding aanspannen tegen eigenaar Delta Nuts van de stortplaats. Ook blijkt dat Delta Nuts die koopovereenkomst al jaren overtreedt met het storten van ander gevaarlijk afval. Dat kon gebeuren doordat de gemeente sinds 2001 niet meer streng heeft gecontroleerd.

Wethouder D. van Steensel van milieu kon de gemeenteraad in januari niet verklaren waarom zijn voorganger G. Veldhuijzen met de controle op de Derde Merwede haven was gestopt. In ieder geval eist de gemeente vanaf nu weer rapportages, te beginnen over 2006.

De stortplaats kon de afgelopen jaren ook zijn gang gaan doordat de provincie een ruimere milieuvergunning had verleend, nog ruimere stortreglementen goedkeurde en ontheffingen gaf voor afval dat niet gestort mocht worden. Strikt genomen was de handelwijze van de Derde Merwedehaven niet illegaal, betoogde Van Steensel. Privaatrechtelijk gezien was dat wel het geval, omdat Delta de koopovereenkomst niet naleefde.
Met de sanering van de gifgrond uit de Zellingwijk te Gouderak is afgelopen dinsdag 6 februari begonnen. Dat is heel goed, want die rotzooi moet daar weg. Wat absoluut niet goed is, is het leuren met de vervuiling.
De inwoners van Dordrecht zitten hier niet op te wachten, het is voor ons fijn dat het hier niet gestort mag worden omdat het te gevaarlijk is, maar elders in het land zit men er ook niet op te wachten.
De proefafgraving is nu uiteindelijk terecht gekomen in Zaanstad. Omwonenden en Anna de Groot, SP raadslid in Zaanstad maken zich daar ernstige zorgen. Ook geheel terecht.
Dit alles zou niet nodig moeten zijn, want voor dit afval bestaat een simpele definitieve (maar duurdere) oplossing; Verbranding.

Ook op kleinere schaal heeft de SP vragen: zie asbest sannering Ufkes terrein

U bent hier