Mythe koopzondagenwens doorgeprikt
Mythe koopzondagenwens doorgeprikt
Met stijgende verbazing heeft onze gemeenteraadsfractie het rapport van het Onderzoeks Centrum Drechtsteden (OCD) gelezen over de de peiling onder winkeliers naar hun mening over de winkelsluiting of opening op de zondagen.
De kale cijfers
In figuur 3, pagina 5 staan de percentages over de hamvraag: wat vinden winkeliers van de verruiming van de openingstijden op zondag.
- 40% zegt een goede ontwikkeling
- 30% vind dat de winkels nu al te vaak open zijn
- 20% is principieel tegen
- 10% maakt het niet uit
Kortom: er zijn onder winkeliers die de enquette hebben beantwoord ruim meer tegenstanders dan voorstanders van het verruimen van de openingstijden! 50 tegen 40 met 10 onverschilligen.
Bijzondere conclusie
Maar wat is de conclusie nummer 1 van het OCD? (pagina 1) "Minimaal de helft van de winkeliers vindt vrijgeven zondagsopening een goede ontwikkeling."
Hoe kan het OCD tot deze slotsom komen?
Zware stem voor mensen die niet reageerden...
Hoewel er een fantastische respons was op de enquette, van maar liefst 43%, was het OCD niet tevreden met de uitslag. Dus ze zijn mensen gaan bellen die NIET de moeite namen de enquette in te vullen. Daar hebben ze 10% van gebeld. En kijk eens aan, na afloop van deze (oncontroleerbare) telefoongesprekken vondt ineens 75% van de gebelde mensen het misschien wel een goed idee om de zondagsopening te verruimen.
Er wordt door het OCD dus meer gewicht gegeven aan de mening van ongeveer 38 mensen die het niet belangrijk genoeg vonden om de enquette in te vullen en daarna zijn gebeld, dan aan de 287 mensen die daadwerkelijk de enquette hebben ingevuld!
Het is alsof je eerst een verkiezing organiseert en dan bij het verliezen eist dat er een enquette gehouden wordt onder de niet-stemmers, om de uiteindelijke zetelverdeling vast te stellen.
Consument of middenstander?
In een voetnoot op pagina 2 staat nog een interessante opmerking over de non-respondenten;
"Gelet op de uitkomst van het non-response onderzoek ligt het aandeel winkeliers dat een positief effect verwacht naar alle waarschijnlijkheid wat lager.
IMMERS MEER KLEINE WINKELIERS ZULLEN DICHT BLIJVEN OP ZONDAG.
We vragen ons met andere woorden nu af of de gebelde winkeliers die het wel prima vinden dat zondag de winkels opengaan, dat vooral handig vinden om zelf boodschappen te doen - niet omdat zij dan zelf in hun eigen winkel gaan staan. Ze hebben dus blijkbaar geantwoord in hun hoedanigheid als consument en niet in hun hoedanigheid van middenstander.
Maar 1 op de 5 winkels elke zondag open
Ook het OCD ontkomt er niet aan om vast te stellen dat één derde van de winkeliers NOOIT op zondag zal open gaan, en slechts één op de vijf elke zondag.
De mythe dat de hele middenstand van Dordrecht met smart zit te wachten op de zondagsopening is in ieder geval totaal van tafel.
Alleen nog het centrum
Een interessant gegeven wat uit het onderzoek naar voren komt is dat in de wijkwinkelcentra echt zo'n beetje niemand van de winkeliers - alleen een enkeling onder de filiaalbedrijven - op de zondagsopening zit te wachten.
Wellicht een goede basis om - als de meerderheid van de raad kiest voor zondagsopening - een amendement in te dienen om die tot het centrum te beperken. Tenslotte geldt daar dan nog het argument van de toeristische meerwaarde. Mensen die nu op zondag naar Rotterdam of Breda gaan om uitgebreid te shoppen, besluiten echt niet ineens om straks naar Crabbenhof te gaan.
Bron: Onderzoeks Centrum Drechtsteden
Reactie toevoegen