h

125 wijkbewoners op de been

31 oktober 2014

125 wijkbewoners op de been

Op woensdagavond 29 oktober gaven 125 wijkbewoners gehoor aan de oproep van het wijkcomité Merwepolder om naar de informatieavond in het verzorgingshuis 'de Merwelanden' te komen.

Het overzicht bewaren

De HVC  - het warmtenet, Evides - de bronwaterleiding, Stedin/BAM - gas en water, elektriciteitsnet kwamen op uitnodiging van het comité de wijkbewoners informeren over de stand van zaken.

Ditmaal over de duur en voortgang van de werkzaamheden in de wijk. Door de aanhoudende aaneensluiting van graafwerkzaamheden en wegopbrekingen, kampte de wijk de afgelopen maanden met een behoorlijke overlast.

"Als we er niet steeds bovenop zitten als wijkcomité dan zou het al snel een janboel zijn geworden. De gemeente geeft de vergunningen wel af maar
de aannemers informeren wel elkaar maar vervolgens de wijkbewoners niet  altijd. En daar gaat het mis."
wist de voorzitter van het comité dhr. Jongmans te melden.

Nog even doorbijten

De werkzaamheden gaan zeker door tot de aanvang van de zomer schoolvakantie in 2015.

Rol gemeente

De gemeente Dordrecht kwam zijn excuses aanbieden voor de manier waarop zij de wijk eerder dit jaar een slechte dienst hadden bewezen.

"Bij het beleggen van de eerste informatieavond over de plannen voor het veranderen van de kruising van de Adjudant Kosterstraat / Baanhoekweg hebben wij intern niet goed opgelet en niet iedereen in de wijk afdoende en op tijd geïnformeerd", aldus dhr. Tilborg omgevingsmanager van de gemeente.

'We zijn nu met een aantal varianten bezig met betrekking tot de doorstroming op het kruispunt en de vraag is dan uiteindelijk of helemaal niets doen aan de
situatie ïn dit geval niet de beste oplossing is."

Misverstanden

De wijkbewoners blijken goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden in de wijk voor het bedenken van goede oplossingen. De toehoorder vragen zich hardop op af waarom je dwars door de wijk gaat en er niet buitenom.
Toch zien de aannemers dit anders. 

"Het zit behoorlijk vol onder de grond met kabels en andere aansluitingen en we kiezen toch liever voor de goedkoopste en snelste oplossing, en dat is de kortste route." wist één van de uitvoerders te melden.

Na de pauze

De avond werd afgesloten met een korte toelichting door het wijkcomité op de komende maatschappelijke veranderingen. De Sociale Dienst Drechtsteden
(SDD) met 2 medewerkers en dhr. Johan Renting van de Merwelanden schetsten een beeld over de effecten van de drie nieuwe wetten (jeugdhulp, Wet
Maatschappelijke Oondersteuning en Werk&inkomen) voor de wijkbewoners. "De mensen moeten het eerst zelf uitzoeken en in het allerlaatste geval is er
kans op maatwerk." voegde dhr Willemsen van de SDD er aan toe.
Het wijkcomité sprak de hoop uit naar de nabije toekomst toe; "dat 'de Merwelanden' een rol van betekenis kan vervullen bij het uitrollen
van de sociale wijkteams in Dordrecht en met name in deze wijk."

De SP doet ook mee in de wijk.

"We vergaderen met het wijkcomité mee over de komende ontwikkelingen in de wijk. Bijvoorbeeld op het gebied van ruimtelijke ordening, infrastructuur en sociaal vlak over bijvoorbeeld de komst van het sociale wijkteam.

Naast industrie en drukke verkeersaders spoor en vaarwegen, wonen er ook veel jongeren, ouderen en anderen in de wijk. In deze wijk spelen ook het milieu, vergrijzing en arbeidsmigranten een rol. En je kunt naast; een jachthaven, een verzorgingshuis, een buurtsuper, koop en huurwoningen vinden.

De SP heeft regelmatig wat te doen in de wijk. En in de gemeenteraad zitten helpt daarbij.

Met de komende maatschappelijke veranderingen is het belangrijk dat mensen weer leren aan de bel te trekken bij een overheid die van mening is dat je het voortaan maar verder zelf uit zoekt.

Doordat mensen zich straks vanzelf beter gaan organiseren en uiteindelijk weer voor hun eigen en wijkbelangen durven op te komen gaat de samenleving weer anders worden. De SP helpt graag mee om deze eigen kracht en solidariteit te versterken, daarin hebben we een lange traditie"merkte Alfred Meijer na afloop nog op.

Reactie toevoegen

U bent hier