h

Voor een eerlijke verdeling van gemeentelijke lasten!

25 augustus 2015

Voor een eerlijke verdeling van gemeentelijke lasten!

De SP fractie in Dordrecht wil het debat aangaan over een eerlijker verdeling van gemeentelijke lasten. Waar in de inkomstenbelasting een
progressief principe zit - hoe meer inkomen, hoe hoger de belasting - ontbreekt dat bij de gemeentelijke heffingen. Iedereen betaalt evenveel voor riool- en  afvalstoffenheffing. Of je nu een onderbetaalde verpleegkundige bent, of een overbetaalde zorgmanager.

Voor de allerarmsten is er de mogelijkheid van kwijtschelding. We hebben sterke aanwijzingen dat lang niet iedereen die daarvoor in aanmerking zou moeten komen die kwijtschelding daadwerkelijk kan benutten. Waar er wel kwijtschelding verleend wordt versterkt die de armoedeval: één euro boven het minimum en de kwijtschelding vervalt.

Als SP fractie hebben we ons bij de kadernota verzet tegen de verhoging van heffingen voor riool en afvalstoffen. Nu komen we met een uitgebreid voorstel om de lasten eerlijker te verdelen. Zie de bijlage bij dit artikel.

De voorstellen die wij doen zijn niet alleen gunstig voor huurders, maar ook voor de meeste woningeigenaren.

Huurders kunnen er in onze voorstellen ruim 346 euro op jaarbasis op vooruit gaan. Maar ook de eigenaar van een woning met een WOZ waarde van 200.000 euro zou bij onze voorstellen in totaal bijna 150 euro minder
gaan betalen per jaar.

Wij gaan graag de discussie aan over onze voorstellen  voor een eerlijker systeem van belasting met de Dordtse bevolking. En uiteraard ook met het gemeentebestuur en onze collega raadsleden.

Op basis van de nota en de uitkomsten van de discussie zullen we in de aanloop naar de behandeling van de begroting voor 2016 met een intiatiefvoorstel komen.

Reacties

IK vindt dit een goed plan .ik sta hier wel achter.

Reactie toevoegen

U bent hier