h

Begrotingsdebat en de SP

12 november 2015

Begrotingsdebat en de SP

Dinsdag 10 en woensdag 11 november vergaderde de gemeenteraad van Dordrecht over de begroting. Nog steeds tegen de achtergrond van forse bezuinigingen op de culturele sector en heel veel organisaties in de stad die hun subsidie kwijt raken. Maar omdat die bezuinigingen voor komend jaar nog even in de koelkast zijn gezet, en omdat er in ieder geval geen nieuwe tegenvallers zijn opgedoken, verandert er het komende jaar relatief weinig.

Voor de SP een goede gelegenheid om twee belangrijke punten op de agenda te zetten:
1. de oneerlijke verdeling van de lasten in onze stad, waarbij de minst verdienenden relatief het meest betalen voor zaken als afval en riool.
2. het schreeuwende gebrek aan betaalbare sociale huurwoningen.

EERLIJKE BELASTINGEN

Op het eerste punt hadden we voorgesteld om vooral de eigenaren van onroerend goed, de vastgoedbaronnen die op dit moment zwemmen in het geld, en de eigenaren van kapitale woningen meer te laten betalen, en huurders en bewoners van kleine koopwoningen minder.

Bij ook een hoop van de linkse en andere oppositie-partijen leefden nog veel vragen over onze voorstellen. Het bestuur van de stad en de andere partijen gingen akkoord om begin volgend jaar onze voorstellen serieus te bespreken. Daarom beperkten we ons uiteindelijk tot een voorstel om de heffingen voor de lager betaalden komend jaar in ieder geval niet te verhogen, wat het bestuur wel wil, en de belasting op onroerend goed dan iets te verhogen, zodat de totaalopbrengsten hetzelfde blijven.

Voor dit voorstel van ons kregen we de steun van de complete oppositie: D66, PvdA, VSP, Groen Links en uiteraard onze eigen stemmen. De partijen ter rechter zijde zien er kennelijk geen probleem in om de lasten voor de laagstbetaalden onevenredig te laten stijgen.

Andere voorstellen die we indienden op het gebied van belasting en heffingen:

  • Gehandicapten - die al veel geld moeten neerleggen voor een gehandicapten   parkeerkaart - niet ook nog laten betalen voor parkeren bij de automaat. In   de meeste steden is dit al standaard. Dit voorstel kreeg steun van VSP, GL,   Pvda en SP.
  • Mensen die heel dringend een woning nodig hebben, bijvoorbeeld vrouwen die   een gewelddadige partner ontvluchten, moeten nu nog ruim 60 euro betalen voor een urgentieverklaring (officieel:  voorrangsverklaring). Wij vinden het   belachelijk dat mensen die in nood zijn, en vaak over weinig geld beschikken,   zo'n bedrag moeten betalen. GL en PvdA waren het met de SP eens. Onbegrijpelijk dat andere partijen het normaal vinden om mensen in nood zo  aan te slaan.
  • Wij dienden een motie in om jongeren die voor de gemeente werken een normaal salaris te geven. En niet veel minder te betalen alleen omdat ze onder de 23 zijn. Je huur is ook niet lager en een brood kost voor een jongere evenveel als voor iemand die ouder is. De Tweede Kamer heeft zich inmiddels uitgesproken voor "gelijk loon voor gelijk werk". Helaas denken in Dordrecht alleen PvdA, Groen Links en SP hier net zo over. Wat BVD, CU/SGP, VSP, CDA en D66 betreft mag de onderbetaling van jongeren gewoon doorgaan.
  • Het gemeentebestuur had voorgesteld dat bekenden van mensen in de binnenstad veel meer moesten gaan betalen voor het parkeren voor de zogenaamde bezoekerspas. Als SP hadden we, net al als de PvdA hier een voorstel tegen ingediend. Maar ook de VVD was het hier niet mee eens, dus uiteindelijk is door de hele raad dit voorstel van het college van B&W afgeschoten.

HUISVESTING

De afgelopen maanden ontdekten ineens veel partijen dat er wachtlijsten bestaan voor sociale huurwoningen - iets waar we als SP al jaren aandacht voor vragen.
Toch heeft het college van B&W maar één concrete doelstelling voor de "volks-" huisvesting: minimaal 300 koopwoningen met een prijs van tenminste drie ton per jaar erbij. Als SP eisen wij dat de komende vijf jaar werk gemaakt wordt van de 3.000 sociale huurwoningen die de afgelopen jaren door sloop en verkoop zijn verdwenen. We stelden voor elk jaar 600 sociale huurwoningen op te leveren. Om te beginnen met het ombouwen van de vele leegstaande kantoren naar appartementen. Voor jongeren en alleenstaanden. En natuurlijk ook voor erkende vluchtelingen, de zogeheten statushouders. Verder willen we alle bestaande bestemmingsplannen en projecten onder de loep nemen om ruimte te maken voor sociale woningbouw.

Helaas stonden we in dit voorstel volstrekt alleen. Andere partijen houden kennelijk vast aan het idee dat we niet moeten bouwen voor de mensen die in Dordrecht dringend een woning nodig hebben, maar dat we vooral villa's moeten bouwen om te kijken of we een paar rijken naar deze stad kunnen lokken. De PvdA
verklaarde dat wat wij willen niet kan. De woningbouwverenigingen zouden geen geld hebben. Uiteraard zeiden ze niets over hoe dat komt: de grote belasting - de verhuurdersheffing - die de PvdA-VVD regering heeft opgelegd aan de corporaties.

SUCCES

In ieder geval één motie van ons werd door een meerderheid van de raad gesteund. Er waren stemmen opgegaan dat Dordrecht heel veel geld zou moeten steken in een poging om de Tour de France een keer in Dordrecht te laten starten. Met de snelheid van de gemiddelde tourrijder betekent dat een kwartiertje fietsen in onze stad. En daar zouden we dan vele miljoenen voor moeten betalen. Wij hadden voorgesteld om de Tour de France gewoon in Frankrijk te laten beginnen en in ieder geval als stad hier geen geld aan te verspillen. Beter voor Dordt, de PvdA en één lid van de VVD vonden het geen probleem om tien miljoen op tafel te leggen voor een fietstocht, maar de rest van de raad, VSP, D66, Groen Links, CDA en de overige VVD'ers steunden ons voorstel "Laat de tour in Frankrijk starten."

Reactie toevoegen

U bent hier