h

Kom naar de avond over GenX!

4 december 2017

Kom naar de avond over GenX!

Foto: SP

Op donderdagavond 14 december houden we een avond over GenX in het Energiehuis. De avond wordt door onze landelijke partij georganiseerd met als voornaamste gast parlementslid Cem Lacin. Maar ook toxicoloog Jacob de Boer en Hans de Groene, directeur van de vereniging van waterleidingbedrijven (VEWIN) zal aanwezig zijn.

 

De problemen met GenX en PFOA, de voorganger van GenX, zijn ondertussen niet uit het nieuws weg te krijgen. Nu ligt het werk in plantsoenen en tuinen, maar ook op vele bouwplaatsen stil omdat de grond met die troep is verontreinigd.

 

Keer op keer blijft de vraag opkomen: hoe kan het dat Chemours deze stoffen zomaar in het water kon lozen en in de lucht mocht uitstoten? Heeft de gemeente liggen slapen? Dat is zeker jarenlang het geval geweest, al doet de provincie er de afgelopen jaren alles aan om de uitstoot zoveel mogelijk aan banden te leggen. Het grote probleem zijn Europese regels, die door lobbywerk van de chemische multinationals zijn doorgedrukt. Die zeggen dat stoffen uitgestoten mogen worden zolang niet bewezen is dat ze onveilig zijn. En als klap op de vuurpeil wordt dat onderzoek ook nog eens aan de industrie overgelaten.

 

Als SP willen we de mogelijkheid om nationaal verdergaande verboden op te leggen dan Europa wil. Uitgangspunt moet zijn dat een stof pas het milieu in mag als dat bewezen veilig is, en niet omgekeerd.

 

Vrije toegang. Aanvang 20:00. Zaal open 19:30

Reactie toevoegen

U bent hier