h

Politiek Café "Niet in mijn naam"

3 oktober 2018

Politiek Café "Niet in mijn naam"

Foto: SP

Vrijdag 5 oktober is een politiek café, georganiseerd door de SP fractie in Dordrecht, onder de titel "Niet in mijn naam". We gaan het hebben over het falen van de "oorlog tegen terreur", de steun door de Nederlandse regering aan fundamentalistische groepen in het buitenland, en over de alternatieven die wij als SP hebben om fundamentalisme en terrorisme te bestrijden.

 

Datum: vrijdag 5 oktober
Tijd: 20:00, zaal open om 19:30
Plaats: De Buitenwacht, Bosboom Toussaintstraat 67, 3314 GB DORDRECHT

Hoofdspreker: Tweede kamerlid Sadet Karabulut, buitenlandspecialist van de SP.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok verklaarde vorige maand alle details over de steun van de Nederlandse regering aan Syrische terreurgroepen tot "staatsgeheim". Dit ondanks - of misschien juist vanwege - de betrokkenheid van deze groepen bij ontvoeringen, afpersing en executies.

De Nederlandse steun aan islamistische strijdgroepen in Syrië is onderdeel van een politiek van "regime change": het illegale streven van de VS en andere westerse landen om de wettige regering van Syrië omver te werpen. Iedere land dat zich niet voegt naar de dictaten uit Washington kan hier het slachtoffer van worden.

Na de aanslag op het World Trade Center in New York op 11 september 2011 verklaarden de VS een "War on Terror", waar ook Nederland zich bij aansloot. Vreemd genoeg werd deze oorlog niet gericht op het land waar het overgrote deel van de terroristen vandaan kwam, Saoedi-Arabië. Wel werd Afghanistan binnen gevallen, omdat dat land weigerde Bin Laden, hoofd van al-Qaida uit te leveren. Er werd niet meer gesproken over de eerdere Amerikaanse steun aan Bin Laden en al-Qaida om een seculiere regering in Afghanistan ten val te brengen.

Vervolgens werd een oorlog gestart tegen Irak, omdat dit land ook zou behoren tot de "as van het kwaad" en zou beschikken over "massa-vernietigingswapens". Deze smoes bleek op in de VS gefabriceerde leugens te berusten.

Niet tevreden met de honderdduizenden doden in Irak, begon de VS in samenwerking met Saoedi-Arabië een politiek van "regime change" in Syrië. Honderden miljoenen dollars en wapens stroomden vanuit de VS en Saoedi-Arabië naar islamistisch terroristische groeperingen. Ook de opkomst van ISIS (Daesh) werd aanvankelijk geen strobreed in de weg gelegd. Opnieuw was een grote uitbreiding van terrorisme het gevolg, om maar niet te spreken over de talloze slachtoffers onder gewone Syriërs, de genocide tegen Yezidi's en Koerden, de miljoenen die moesten vluchten.

Saoedi-Arabië wordt ook met wapens, geld en militaire adviezen en inlichtingen gesteund in de oorlog tegen het volk van Jemen, waar een grote hongersnood en cholera epidemie uitbrak, en wederom talloze slachtoffers vielen.

Het resultaat van de "war on terror" bestaat niet alleen uit honderdduizenden doden en miljoenen vluchtelingen, maar terrorisme en islamistisch fundamentalisme zijn sterker dan ooit.

Als SP verwerpen we deze heilloze politiek, en de slaafse volgzaamheid waarmee Den Haag achter Washington aanloopt. We denken ook na over wat het alternatief moet zijn om de opmars van fundamentalisme en terrorisme tegen te gaan. Op vrijdag 5 oktober hopen we vele Dordtenaren te mogen begroeten om met ons te praten over de "war on terror" die niet in onze naam gevoerd wordt, en over alternatieven om terreur en fundamentalisme aan te pakken. Er zal volop ruimte zijn voor debat!

Reactie toevoegen

U bent hier