h

Stop onbetaalbaar parkeren bij Ziekenhuis!

10 juli 2020

Stop onbetaalbaar parkeren bij Ziekenhuis!

Foto: ASZ

Op dit moment betalen medewerkers en bezoekers van het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) een redelijk bedrag voor parkeren. Hetzelfde geldt voor bezoekers van de Sportboulevard. De parkeergarage en het parkeerterrein zijn in handen van de gemeente, die de tarieven bepaalt. Deze voorzieningen gaan echter verdwijnen. Als het aan het gemeentebestuur ligt komt er een commerciële parkeergarage, waarvan de eigenaar kan vragen wat die wil. Zelfs
als de nieuwe parkeergarage zou gaan vragen wat de gemeente hoopt, dan zullen medewerkers van het ziekenhuis tot DUIZEND EURO meer gaan betalen per jaar. Een regelrechte aanslag op de levensstandaard van het zorgpersoneel. Ook sporters zullen straks veel meer gaan betalen.

Straks worden er vele woningen gebouwd tussen het ziekenhuis en de
Sportboulevard. Op zich een prima ontwikkeling, ook omdat er voor de
verandering een redelijk aantal sociale huurwoningen bij zal worden
gerealiseerd. Onderdeel van dat plan is dus een parkeergarage die in de
plaats komt van de huidige garage en het parkeerterrein.

Het ziekenhuis heeft regelmatig overleg proberen te plegen met de gemeente.Vertegenwoordigers van de gemeente kwamen langs om over alle procedures te praten, maar hielden de boot af voor een gesprek over de parkeeroplossing: "dat komt later". Totdat alles in kannen en kruiken was en personeel en bestuur van het ziekenhuis werden overvallen met "richtlijnen parkeertarieven" die erop neer kwamen dat de parkeerkosten zouden verviervoudigen. Die waren ook al gelijk afgesproken met de projectontwikkelaar, zodat het ASZ voor een voldongen feit stond.

Hier kunt u de reactie van bestuur en personeel van het ziekenhuis nalezen in de latere "inspraak" (die in dit geval beter "naspraak" zou kunnen heten):

https://www.asz.nl/nieuws/nieuwsberichten/2020/6/27894/

Als gemeenteraad hebben we nooit gezegd dat het parkeren in particuliere
handen zou moeten komen. Nadat VSP en wij van de SP flink aan de bel hebben getrokken zijn er nu meerdere partijen die de nodige twijfels hebben of dit wel verstandig is.

ALs SP vinden we het getuigen van een grenzeloze naïviteit om het parkeren bij een voorziening als een ziekenhuis in particuliere handen te geven, en dan te denken dat de tarieven gematigd blijven. ALs je naar het ziekenhuis moet, voor je werk in ploegendiensten en vaak in de vroege ochtend of avond, of als je daar heen moet voor behandeling of bezoek, dan heb je vaak geen andere keuze dan de auto te nemen. Dat betekent dat een particuliere exploitant, die ter plekke geen enkele concurrentie heeft, torenhoge tarieven kan gaan heffen.

De "richtlijnen" voor tarieven die de gemeente heeft meegegeven aan de
projectontwikkelaar betekenen al een forst achteruitgang voor het personeel. Maar ook die richtlijnen zijn niet eens het papier waard waarop ze geschreven zijn, want een particuliere exploitant hoeft zich daar straks niets van aan te trekken.

Wij willen dat de gemeente afspreekt met de bouwer van de garage dat die straks in gemeentehanden komt. De tarieven voor het personeel mogen zeker niet omhoog. Wel is het redelijk dat het ziekenhuis een bijdrage levert in de kosten van de garage, en daar is het ASZ ook toe bereid.

Sommige partijen willen én commerciële exploitatie, én een bijdrage van het
ziekenhuis voor de parkeerkosten. Ook dat is naïef, want het betekent dat de exploitant de tarieven nog meer kan verhogen, omdat ze uiteindelijk kijken naar wat mensen bereid zijn te betalen, na aftrek van een eventuele bijdrage van de werkgever.

  • Stop de aanval op de levensstandaard van het zorgpersoneel!
  • Tegen een commerciële parkeergarage bij een maatschappelijk  noodzakelijke voorziening!

Reactie toevoegen

U bent hier