h

Mogen we van de natuur genieten?

27 oktober 2020

Mogen we van de natuur genieten?

Foto: Jan Brongers

De gemeente Dordrecht wil de mogelijkheden voor genieten van de natuur en voor recreatie uitbreiden. Een goede zaak. Maar het college kijkt niet altijd goed naar wat mensen echt willen, negeert resultaten van inspraak en uitspraken van de gemeenteraad, en lijkt eigen plannen koste wat het kost door te willen zetten.

Twee voorbeelden.

In de buurt van de Kop van het Land zijn al jaren plannen voor aanleg van een bescheiden dag-recreatie-terrein, dat vooral gericht moet zijn op mensen die van rust en de natuur willen genieten. Dat is ook wat was afgesproken met mensen die daar in de omgeving wonen. Alleen was er nooit geld om tot aanleg over te gaan.

Toch trok het college - zonder de raad daarom te vragen of zelfs maar in te
lichten - een peperduur bureau aan om een megalomaan plan te ontwikkelen met een groot gebouw voor horeca en activiteiten, en een flinke oppervlakte aan parkeerplaatsen om vooral veel automobilisten aan te trekken. En dat op één van de rustigste en mooiste delen van het eiland.

Alleen na veel protest van omwonenden en kritiek van raadsleden kon dit
peperdure plan de prullenbak in en het college terug naar de tekentafel.

Ten tweede: bij De Elzen komt een speelbos. Op zich een prachtig plan. Maar in hete zomers willen zeker kinderen natuurlijk ook het water in. Al jaren geleden heeft de gemeenteraad uitgesproken dat ook zwemmen in de plas de Viersprong mogelijk moet worden.

Waterschap dat het water bij de Viersprong beheert en Staatsbosbeheer dat de oevers in bezit heeft hebben geen zin in zwemmen, en het college legt zich hier simpelweg bij neer, inplaats van voor de Dordtse bevolking op te komen.

Reactie toevoegen

U bent hier