h

Betalen voor inleveren Afval? Een heel slecht idee!

15 december 2020

Betalen voor inleveren Afval? Een heel slecht idee!

Foto: Onbekend

Als het aan het rechtse gemeentebestuur ligt moeten Dordtenaren vanaf volgend jaar twintig euro betalen voor iedere keer dat je grofvuil aanbiedt. Denk aan een kapotte koelkast, een versleten bank of een oude matras. Erger nog, het grofvuil moet ook binnen een kubieke meter, dat is grofweg een grote doos, passen. Waar je dan met grotere zaken naar toe moet, dat wordt er niet bij verteld.

Deze plannen van het college zijn nog maar een eerste stap. Ze willen eigenlijk dat bewoners van onze stad moeten betalen voor iedere zak of container met restafval die ze aanbieden. De naam die dit idee heet is "Diftar", voor gedifferentieerde tarieven. Plastic en blik mag je nog wel gratis
meegeven in de doorzichtige zak of de oranje container. En voor een deel van de bevolking is er ook de mogelijkheid om organisch afval (schillen, etensresten) apart in te leveren.

Wat betreft het grofvuil: de gemeente vindt dat iedere Dordtenaar maar zelf zijn grofvuil naar het milieupark moet brengen. Hoe dat moet als je geen auto hebt, of als een oude bank niet in je autootje past, dat wordt er niet bijverteld.

Het betalen per zak wordt ook heel mooi voorgesteld. Het is allemaal om beter het afval te scheiden, zodat er veel meer aan recycling gedaan kan worden. Uw oude verpakkingen worden straks een plastic bank in het park...

Het idee van het college is dat mensen gestraft moeten worden als ze niet hun best doen om te scheiden. In feite is dit nergens voor nodig. Al jaren worden papier en textiel door de meeste mensen prima gescheiden. Als maar duidelijk is waar het voor dient. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat betalen per zak averechts werkt. De goedwillende burger die netjes zijn afval scheidt wordt belast. De mensen die hun restafval bij het plastic gooien, of simpelweg naast de container zetten betalen niets.

Sinds de invoering van diftar in Enschede moet de gemeente elk jaar 600.000 kilo afval ophalen dat naast de container geplaatst wordt. Landelijk neemt de vervuiling van PMD afval (plastic, blik en verpakkingen) toe tot 50% in gemeenten met Diftar. Dit terwijl het maximum om het opnieuw te
kunnen gebruiken 15% is. Het gevolg is dat recycling niet meer mogelijk is en het afval alsnog moet worden verbrand.

Wie niet wil dat de stad vervuilt, wie niet wil dat de goedwillenden betalen en de onverschilligen de dans ontspringen, wie geeft om hergebruik van materialen, die wijst diftar van de hand!

Reactie toevoegen

U bent hier