h

SP krant en pamflet uitgedeeld bij ASZ

6 december 2020

SP krant en pamflet uitgedeeld bij ASZ

Foto: Jan Brongers / Eigen foto

In de landelijke SP krant die rond prinsjesdag uitkwam wordt uitgebreid aandacht besteed aan onze strijd voor een structureel betere beloning in de zorg, en natuurlijk ook aan de noodzaak marktconcurrentie weer te vervangen door samenwerking. Deze krant hebben we woensdag rond lunchtijd uitgedeeld aan werknemers en bezoekers van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Samen met een pamflet over onze strijd om het parkeren bij het ziekenhuis betaalbaar te houden (waarbij we gezamenlijk optrekken met de VSP).

 

Hieronder de tekst van het pamflet.

Als het aan het gemeentebestuur ligt moeten medewerkers van het ASZ straks veel geld gaan betalen om te kunnen parkeren in een commerciële parkeergarage. Het gemeentelijke parkeerterrein met nu redelijke tarieven gaat plaats maken voor woningen. Dit kan medewerkers met een volledige baan tot 750 euro per jaar extra gaan kosten. Of nog veel meer als de commerciële exploitant van de toekomstige parkeergarage hogere tarieven in rekening gaat brengen dan nu bedacht is.

Het is natuurlijk mooi dat er veel woningen gebouwd gaan worden. Ook omdat er voor de verandering ook woningen bij zullen zitten met een voor normale mensen betaalbare huur. Maar als SP in Dordrecht, samen met de VSP en enkele andere partijen in Dordrecht verzetten we ons er met hand en tand tegen dat dat ten koste gaar van de medewerkers van het ASZ, en ten koste van bezoekers van het ziekenhuis en de sportboulevard.

Het bestuur van de gemeent e Dordrecht heeft systematisch vertegenwoordigers van het ziekenhuis, van het personeel of van de gebruikers van de Sportboulevard, buiten de besluitvorming rond het parkeren gehouden. Er werd een overeenkomst gesloten met Ballast Nedam, waarna de toekomstige tarieven als onveranderlijk feit werden gepresenteerd. Alles lijkt erop te wijzen dat het gemeentebestuur een deal heeft gesloten waarbij de bouw van de woningen uiteindelijk mogelijk gemaakt wordt over de rug van de medewerkers van het ASZ, de bezoekers en de gebruikers op de Sportboulevard.

Als SP hebben we, samen met de VSP, systematisch gepleit voor het door de gemeente laten exploiteren van de parkeergarage. En niet om dat uit handen te geven aan een commerciële partij, die straks een feitelijke monopolie-positie krijgt, en daarom kan vragen aan tarieven wat zij wil. Pas na de vragen van VSP en SP kwam het gemeentebestuur met het idee van een "kettingbeding" waardoor commerciële partijen de tarieven niet onbeperkt zouden kunnen verhogen. De vraag is of Ballast Nedam nog akkoord gaat met dat achteraf bedachte beding, en voor hoe lang dat gaat gelden als het er al komt.

Helaas heeft ons rechtse gemeentebestuur (VVD, CDA, CU/SGP en Beter voor Dordt), ook de steun van een flink deel van de oppositie bij het invoeren van marktwerking en privatisering. Volgens de PvdA zijn parkeerkosten een zaak voor de werkgever, die maar moet betalen wat een commerciële parkeergarage vraagt, en volgens Groen Links kun je nergens in Nederland "gratis" parkeren bij een ziekenhuis. Dat landelijk steeds meer partijgen spijt hebben van bijvoorbeeld marktwerking in de zorg en van doorgeslagen privatisering is tot de Dordtse partijen nog niet doorgedrongen. Maar de zorg en de bewoners van Dordrecht kunnen rekenen op de Socialistische Partij en de Verenigde Senioren Partij om voor haar op te komen!

 

Foto: Jan Brongers / Eigen foto

 

Reactie toevoegen

U bent hier