h

Veiligheid als speerpunt of toch niet?

1 december 2021

Veiligheid als speerpunt of toch niet?

Foto: SP

Sinds 2016 besteedt de gemeente handhaving en toezicht uit aan een privaat bedrijf. Los van ons uitgangspunt dat dit een kerntaak van de gemeente is, die je als gemeente niet moet overdragen aan particulieren, is er nog een financieel aspect, waarom je deze taak eveneens niet moet uitbesteden.

Als je personeel inhuurt van een extern bedrijf betaal je niet alleen de personeelskosten van deze mensen en het management en de winst van het betreffende bedrijf. Nee, je betaalt over elke euro die je aan de private onderneming overmaakt ook nog eens 21% btw of wel in Dordrecht ca € 10 per uur per medewerker. Op jaarbasis maar liefst € 750.000 voor onze 50 handhavers.
 

Voor de SP is veiligheid een speerpunt.

  • Wij willen meer “blauw” op straat.
  • In de preventieve sfeer jongerenwerkers.
  • Voor handhaving op jeugd gespecialiseerde BOA’s.
  • Verder is toezicht in de nacht dringend gewenst.
→Dat kan met het geld dat we nu kwijt zijn aan btw.
 

Hoewel bijna alle partijen veiligheid als speerpunt aankondigen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, heeft de meerderheid van de raad recent weer ingestemd met een nieuwe aanbesteding voor handhaving en gaan ze dus voor de winst van een particulier bedrijf en het spekken van de rijkskas. Daarmee is veiligheid voor hen alleen op papier een item.

Reactie toevoegen

U bent hier