h

Gemeenteraad: paar successen, maar bewoners Evertsenstraat in de steek gelaten

1 februari 2022

Gemeenteraad: paar successen, maar bewoners Evertsenstraat in de steek gelaten

Foto: Ronald Portier / Eigen foto

Vandaag, dinsdag 1 februari, kwam de gemeenteraad van Dordrecht voor het eerst in lange tijd weer echt bij elkaar, in plaats van via het scherm te vergaderen. De voornaamste discussie ging over de plannen voor de binnenstad, maar wij hadden ook een motie ter ondersteuning van de bewoners van de Cornelis Evertsenstraat. Die hebben door toedoen van de gemeente met een enorme wateroverlast te maken.

De vergadering begon met de hamerstukken, dingen die de raad moet besluiten, maar waar geen echte discussie over is. Bizar genoeg was één van die voorstellen de plannen voor het nieuwe stadhuis, waarvan de kosten op kunnen lopen tot over de honderd miljoen euro. En dat terwijl we de komende jaren al elk jaar miljoenen tekort komen op de begroting, er enorme problemen zijn met armoede en gebrek aan betaalbare woningen... Als SP stemden we hier als één van de weinigen natuurlijk tegen. Hoewel de plannen er prachtig uit zien zijn ze simpelweg onbetaalbaar.

 

Dan waren er nog de stukken ter kennisname. Onder andere over de aanbesteding en voortdurende privatisering van Handhaving. Als SP hebben we daar altijd vraagtekens bij geplaatst. Zeker sinds Zwijndrecht besloot de privatisering terug te draaien en daardoor per uur handhaving een stuk goedkoper uit was. Ons college van B&W heeft ook de privatisering laten evalueren. Kennelijk beviel de uitkomst van die evaluatie het bestuur niet, want het college doet er alles aan om de evaluatie onder de pet te houden. Kwam de privatisering misschien niet positief genoeg uit de verf? Helaas liet de meerderheid van de raad het afweten qua kritisch volgen en opeisen van alle relevante informatie. Als SP gaan we nu maar een WOB verzoek voorbereiden om de feiten en het document boven tafel te krijgen.

 

De hoofddiscussie ging over de plannen voor de binnenstad. Zeker mooie ideeën - we kunnen als SP best positief zijn als dat gerechtvaardigd is - voor een prettiger binnenstad, met minder auto's, behoud van het monumentale karakter, het terugdringen van autoverkeer. Toch ook hier wel een paar kanttekeningen. De bewoners waren niet goed over de plannen geraadpleegd. Een amendement van ons om vast te leggen dat bij de uitwerking beter te doen haalde het helaas niet, maar de wethouder beloofde op dit vlak wel beterschap. We zullen zien. Een amendement van ons dat we samen met Groen Links en de PVV indienden om bij een aantal ontwikkelingen in de binnenstad wel 30% betaalbare woningen te bouwen haalde het wel, mede dank zij de steun van het CDA op dit punt. Ons amendement om te onderzoeken of het autoluwe gebied in de binnenstad uitgebreid zou kunnen worden werd zowaar door het college overgenomen en kreeg een grote meerderheid. Bizar genoeg stemde Groen Links hier tegen.

 

Wat wel een grote teleurstelling was, was het afwijzen van onze motie door een grote meerderheid van de raad, waarin we de gemeente opriepen haar verantwoordelijkheid te nemen, voor door haar veroorzaakte wateroverlast. We hebben hier al vaker aandacht aan besteed. Bij de Cornelis Evertsenstraat zijn trottoirs en straat zodanig opgehoogd dat ze tot 30 cm. boven de tuinen van de bewoners zijn uitgekomen. Er zijn ook niet genoeg putten aangelegd en er is ook niet opgelet dat water richting de putten stroomt. Gevolg: bij iedere flinke regenbui veranderen tuinen in een grote waterplas. Huizen zijn dan onbereikbaar. Grond wordt onder de tegels weggespoeld en er treden verzakkingen op.

 

Wij riepen de gemeente op de verantwoordelijkheid te nemen tot een oplossing te komen, maar de meeste politieke partijen vonden dat het aanbod van wat zand aan de bewoners voor het ophogen van de tuinen voldoende was. Oudere bewoners moeten kennelijk zelf, tegels verwijderen, met duizenden kilo's zand hun tuin ophogen en daarna alles opnieuw aanleggen. Onze motie om de gemeente samen met bewoners naar een oplossing te laten zoeken kreeg slechts de steun van D66 en de VSP. Wat VVD, CDA, CU/SGP, Gewoon Dordt, Beter voor Dordt, Fractie Nijhof, PVV, PvdA en Groen Links betreft mogen de bewoners letterlijk en figuurlijk de grond inzakken. Voor de bewoners staat nu alleen nog een gang naar de rechter open. In een soortgelijke zaak in Middelburg heeft de rechter een gemeente al terug gefloten.

 

Reactie toevoegen

U bent hier