h

Bijeenkomst over de pensioenen in Gouda

11 juni 2022

Bijeenkomst over de pensioenen in Gouda

Foto: Meta Kamphuis / Eigen foto

Op donderdag 9 mei organiseerde de SP een discussiedag over de strijd voor behoud van een goed pensioen. Dat wordt bedreigt door de plannen van de regering die via een nieuwe wet een welvaartsvast pensioen willen vervangen door een commerciële verzekering. Meta Kamphuis, organisatiesecretaris van de afdeling Dordrecht, was er bij en doet verslag.

Dhr. J. Elsink, pensioen activist van de FNV vertelde dat hij actie voert voor de pensioenen. De FNV leiding, die al akkoord is met het nieuwe systeem was hier niet blij mee, en zette hem daarom uit zijn functie. De FNV behoort op te komen voor de werknemers dus ook voor de pensioenen. Helaas poldert de huidige FNV liever. Hierdoor kunnen ze niet meer tegen de nieuwe wet actie voeren. De FNV-top misleidt nu de mensen over de wet. Ze zeggen dat de huidige pensioen wet niet houdbaar meer is en dat de meerderheid het hier mee eens is. Dit is een leugen.

Dhr. R. de Brouwer heeft een derde boek geschreven over de pensioenen en is van het ABP. De Tweede Kamer had een discussie over de pensioenen. Rutte erkende dat de vermogens van de pensioenfondsen zijn verdubbeld maar beweerde dat de kosten van de pensioenen zouden zijn verdrievoudigd. Ook dit is een leugen. Hij wil samen met D66 de pensioenen open gooien, net als het ziekenfonds moeten de pensioenen opengesteld worden voor de verzekeraars. Ze zeggen ook als we de pensioenen gaan verhogen is dat ten kostte van de jongeren. Ook dat is niet waar want dat kan alleen als we tientallen jaren minder dan 2% rendement maken. De ABP heeft de afgelopen 20 jaar 7% rendement gemaakt.

Dhr. B. van Kent, Tweede Kamerlid voor de SP, woordvoerder pensioenen, vertelde het volgende. De pensioenen hebben bijna tweeduizend miljard euro in kas. We sparen voor onszelf. Terwijl er geen indicering is, sterker nog er is gekort. We wilden samen werken met Groen Links en de PvdA. We waren bereid om de pensioensleeftijd te verhogen tot 66 jaar (wij willen eigenlijk 65 jaar). Maar Groen Links en de PvdA laten het nu afweten.

Onze eisen:
-    Vroeg pensioen mogelijk maken;
-    Pensioen voor iedereen;
-    Indicering voor iedere generatie;
-    Geen verslechteringen.

Rutte verloor de meerderheid in de eerste kamer, maar op dat moment werd een akkoord gesloten. Koolmees van D66 belde Lilian Marijnissen met de boodschap: ‘je kan nog komen praten, maar dan wil ik vooraf dat de SP mee stemt met de steeds stijgende AOW leeftijd.’

De partners waar we mee aan de onderhandelingstafel zaten accepteerden dat. Wij zijn het daar niet mee eens.

Ze proberen u wijs te maken dat mensen met zware beroepen met vervroegd pensioen kunnen gaan. Weer een onwaarheid. Het is een tijdelijke regeling tot 2025 en deze regeling houdt in dat u een werkgever moet zoeken die bereid is om u te betalen om eerder te stoppen met werken. Dat gaat nooit lukken. Na 2025 is deze regeling voor iedereen verdwenen.

Pensioen voor iedereen, en de ZZP-er dan?

Indicdering voor iedereen? Dat staat helaas stil. Dit staat in de nieuwe wet die ze willen doorvoeren. Kortom de verzekeraars zijn de grootste winnaars. Deze nieuwe wet gaat de overheid 1 miljard euro kosten.

De pensioenen worden onzeker. Gaat het goed op de beurs, dan gaan de pensioenen omhoog. Gaat het slecht op de beurs dan ook met uw pensioen. Doordat de mensen onzeker worden gaan ze naar de verzekeraars en die staan klaar om je binnen te halen.

Kamerleden hebben niet genoeg tijd gehad om deze wet goed door te lezen. Op een vrijdag met specialisten spreken en maandag start een behandeling van de wet. We hebben met behulp van specialisten 244 vragen opgesteld. Ik ga de strijd in de tweede kamer aan intussen gaan we het verzet organiseren in het land. Doormiddel van 11 bijeenkomsten.

Meld u aan op www.SP.nl

Reactie toevoegen

U bent hier