h

Gewone Dordtenaren bedreigd voor peperdure bouwplannen

5 februari 2024

Gewone Dordtenaren bedreigd voor peperdure bouwplannen

Vandaag, maandag 5 februari, konden bewoners bezwaar maken tegen de dreigende onteigening van hun woningen aan de Weeskinderendijk. De gemeente heeft bepaald dat ze hun woningen alleen aan de gemeente mogen verkopen, en in de toekomst misschien worden onteigend, om plaats te maken voor de plannen met het Maasterras.

 

Volgens de gemeente is onteigening van de woningen nodig in het "algemeen belang". 44 woningen zullen gesloopt worden, maar zo wordt gezegd, er komen er veel meer voor terug. Er is straks sprake van "verdichting¨, "intensivering¨, een "hoog stedelijk milieu".

 

Ondertussen staat het leven van bewoners op hun kop. In het verleden kochten ze voor een redelijke prijs een woning, waar vaak nog veel aan opgeknapt moest worden, voor een redelijke prijs. Straks worden hun huizen plat gegooid en zullen ze nooit meer iets vergelijkbaars terug kunnen kopen, want huizenprijzen zijn de pan uit gestegen, hypotheekrentes gestegen, en veel van de huidige bewoners vrezen niet meer in aanmerking te komen voor een nieuwe hypotheek.

 

Maar onteigenen van woningen mag terecht niet zomaar. En als je onteigent om woningen te slopen, om er andere woningen voor in de plaats te zetten, dan wordt het helemaal dubieus. Het argument van de gemeente is dat er straks hoogbouw komt, dus meer woningen. Maar dan wel woningen die voor de meeste Dordtenaren onbetaalbaar zullen zijn. En, zoals de bewoners ook aantoonden, op de plek van de Weeskinderendijk is helemaal geen hoogbouw ingetekend, maar juist uitermate ruime eensgezinswoningen, met een prijs die ik persoonlijk op zeker zes ton of meer inschat. Zie het plaatje bij dit artikel, dat precies gaat over wat op de Weeskinderendijk gebouwd zou kunnen worden.

 

Een argument voor de gemeente om een claim te leggen op de woningen (het zogeheten Voorkeursrecht Gemeenten) is ook dat dit nodig zou zijn om speculatie te voorkomen, als projectontwikkelaars hopen grote winsten te maken als er luxueuze projecten gerealiseerd gaan worden. Dat argument vervalt natuurlijk als je de bestaande betaalbare woningen buiten het bestemmingsplan houdt. En ook als je het gebied bestemd voor betaalbare woningbouw, voor de ruim 17.000 woningzoekenden in onze gemeente.

 

Waar het uiteindelijk op neer komt is dat de gemeente gewone Dordtenaren aan de kant wil schuiven om plaats te maken voor zeer welvarende import. De bewoners zullen zich hier met hand en tand tegen verzetten, en kunnen daarbij rekenen op de steun van de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier