h

Stop racisme! Eenheid in de strijd!

24 april 2014

Stop racisme! Eenheid in de strijd!

De demagogie van Wilders

De afgelopen maanden heeft de PVV zich tot een openlijk racistische partij ontpopt. Natuurlijk doet Wilders al jaren dubieuze en denigrerende uitspraken. Denk maar om de beruchte roep om een "kopvodden belasting".

Maar voor het eerst werd een hele bevolkingsgroep puur en alleen op afkomst als minderwaardig bestempeld, en werd geroepen dat er "minder, minder, minder" Marokkanen moesten komen. Weg waren alle smoesjes over bezorgdheid om een fundamentalistische uitleg van de islam, of over ontspoorde jongeren. Nee iedereen wiens wieg in Marokko stond, of de wieg van zijn ouders of grootouders, moest linksom of rechtsom verdwijnen.

Nieuwe Hitler?

Uitermate verontwaardigd waren de aanhangers van de PVV over de vergelijking met de jaren dertig en het aan de macht komen van Hitler. Maar op basis waarvan? Ook in de jaren dertig was er een grote economische crisis. Net als nu werden de lasten daarvan op de schouders van de gewone bevolking gelegd. Terwijl de rijke bankiers en grote bedrijven profiteerden van de ene na de andere loonsverlaging, hadden de arbeiders te maken met werkloosheid en armoede.

Zondebok

Om te voorkomen dat de arbeiders en de arme bevolking verenigd zouden strijden tegen hun onderdrukkers en het kapitalisme, moest er een zondebok worden gevonden. De nazi's ontketenden een enorme lastercampagne tegen de joden. Die werden verantwoordelijk gesteld voor alle problemen. Daarbij sloten ze aan bij vooroordelen die eeuwenlang door de kerk tegen het joodse volk gezaaid waren ("de moordenaars van Christus").

Maar terwijl de fascisten gefinancierd werden door het grootkapitaal, deden ze net alsof ze voor de gewone man opkwamen.

Komt dat niet allemaal erg bekend voor?

Inmiddels zijn er talloze aangiften tegen Wilders gedaan. Zelfs VVD voorman Mark Rutte, wiens vorige kabinet gebaseerd was op samenwerking met Wilders, distantieerde zich nu van de blonde Führer.

Als SP staan wij natuurlijk vierkant voor gelijkheid van iedereen. Ongeacht afkomst, nationaliteit, ras, religie, geslacht of seksuele voorkeur.

Tegelijkertijd zit er een gevaar in het beeld van Wilders en de zijnen die zouden strijden tegen de traditionele politiek. Diezelfde politiek die de zorg afbreekt, de werkloosheid vergroot, de problemen in de oude wijken laat bestaan.

Wilders voor bezuinigingen

Maar de echte tegenstelling is niet tussen Wilders en de rest. Als lid van de VVD stemde Wilders voor alle bezuinigingen op de zorg. En trouwens ook voor invoering van de Euro en uitbreiding van de macht van Brussel. Dat hij nu een beeld van strijder voor de gewone man probeert op te werpen is daarom net als bij de nazi's in de dertiger jaren pure volksverlakkerij.

Als SP moeten wij aan de "man in de straat" laten zien dat wij NIET horen bij de traditionele politiek. Heel veel mensen zijn door die politiek tot op de rand van de afgrond gebracht. Of al er overheen geduwd. Een moreel appèl op mensen om zich van de PVV af te keren is belangrijk, maar niet voldoende.

Laten zien dat autochtone Nederlandse en Marokkaanse arbeiders zich niet moeten laten verdelen. Dat we gezamenlijk moeten vechten tegen de afbraak van onze lonen, onze werkgelegenheid en de verzorgingsstaat.

De stakingen die nu door de schoonmakers worden gehouden zijn een voorbeeld van waar het naar toe moet.

Onderdeel van die strijd, moet ook een strijd zijn tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, pesten van jongeren door preventief fouilleren of voortdurende controles op identiteitsbewijzen etc. En ook een gezamenlijke aanpak van issues als onveiligheid door inzet van buurtvaders, herstel van wijkcentra, inzet van jongerenwerkers.

Stop racisme en fascisme!
Eenheid in de strijd tegen de afbraak!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier