h

Geen privatisering stadstoezicht!

4 november 2014

Geen privatisering stadstoezicht!

Geen privisering stadstoezicht!

 

(Dit stuk is ook gepubliceerd in 'Stem uit de Raad', op de pagina's van de gemeente in De Stem van Dordt).

 

De afgelopen jaren zijn talloze zaken geprivatiseerd, omdat de markt het allemaal beter zou doen. De feiten hebben anders uitgewezen. De zorg is twee keer zo duur geworden, verzekeraars en farmaceutische industrie maken ongekende winsten, maar aan het bed zijn minder handen, thuiszorg is nauwelijks nog te krijgen en het ene na het andere verzorgingshuis wordt gesloten.

 

De spoorwegen werden opgesplitst in verschillende bedrijven met vertragingen en chaos ten gevolge.

 

Maar één ding bleef tot nu toe een overheidstaak: de veiligheid op straat.

 

Daar wil de gemeente Dordrecht nu een einde aan maken. Ook stadstoezicht moet de markt op. De mensen die er werken gaan een onzekere toekomst tegemoet. Multinationale beveiligingsbedrijven als GS4, Blackwater en Securicor krijgen straks toegang tot opsporingsregisters, alle data van burgers en lopen hier straks uitgerust met knuppels en pepperspray over straat.

 

Dit alles zou een forse besparing op moeten leveren. Maar de praktijk leert dat marktwerking altijd leidt tot onverwachte kosten en extra rekeningen. De multinationals willen wel geld verdienen!

 

Het alternatieve scenario, het bedrijf Stadstoezicht opheffen met al zijn overtollige management en de mensen die het werk doen onderbrengen bij stadsbeheer, levert bijna net zoveel besparingen op als privatisering. Maar dan zonder gevaar van onverwachte kosten. Zonder de gegevens van de burgers van Dordrecht in handen te spelen van oncontroleerbare privé-bedrijven. Met behoud van democratische controle over de veiligheid en het toezicht op straat.

 

Wij hopen dat de raad geleerd heeft van alle ervaringen met privatisering tot nu toe en er samen met de SP voor kiest om het college terug te fluiten. Toezicht en veiligheid zijn essentiële overheidsdiensten, en moeten onder democratische controle blijven!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier